Minimalus mėnesinis atlyginimas kils bemaž dešimtadaliu

2019-07-01

Nuo 2020 metų minimali mėnesio alga (MMA) iki mokesčių padidės nuo dabartinių 555 iki 607 Eur. Gaunančiųjų MMA pajamos „į rankas“ turėtų padidėti nuo 396 iki 440–447 Eur, priklausomai nuo to, kiek kils neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD). Šios savaitės Vyriausybės posėdyje bus priimtas formalus sprendimas MMA nuo 2020 m. sausio 1 d. padidinti beveik dešimtadaliu. Skirtingos ministerijos ir profsąjungos neprieštarauja tokiam siūlymui, bet darbdaviai reiškia dėl jo abejones.Trišalės tarybos posedis

Kitų metų biudžeto projektą pradedanti rengti Finansų ministerija numato į jį įtraukti 17 mln. Eur papildomų išlaidų, skirtų MMA padidinimui viešajame sektoriuje. Anot Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Vyriausybei pateiktos informacijos, biudžetinėse įstaigose minimalią algą gauna apie 28.000 darbuotojų. Iš viso Lietuvoje apie 156.000 žmonių gauna MMA arba mažiau.

Vyriausybės, darbdavių ir profsąjungų atstovus vienijanti Trišalė taryba gegužę nepriėjo vieningos nuomonės dėl pasiūlymo kitąmet MMA pakelti dešimtadaliu. Fiksuotos skirtingos pozicijos: Vyriausybė ir profsąjungos sutiko su MMA pakėlimu iki 607 Eur, darbdaviai pasisakė už padidinimą tik iki 580 Eur. Tad galutinai klausimas paliktas spręsti Vyriausybei.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija beveik mėnesį su kitomis institucijomis derino pasiūlymą MMA nuo 2020-ųjų pradžios padidinti iki 607 Eur pagal naująją mokesčių sistemą arba iki 471 Eur pagal senąją. Nuo šių metų MMA padidėjo 7,5% ir siekia 555 Eur pagal naują mokesčių skaičiavimą arba 430 Eur pagal senąjį, taikytą iki 2019 m. sausio 1-osios.

Atskaičius mokesčius toks atlyginimas „į rankas“ šiuo metu siekia 396 Eur. Padidinus MMA „popieriuje“ iki 607 Eur ji „į rankas“ siektų 440–447 Eur. Tikslus padidėjimas paaiškės po to, kai bus apsispręsta, kokio dydžio kitąmet bus NPD.

mma dydis 2020 metais

Pagal pirminį, pernai patvirtintą pasiūlymą NPD 2020 m. turi būti padidintas nuo šiųmetinių 300 iki 400 Eur. Jeigu taip ir atsitiktų, kitąmet pakeltasis MMA „į rankas“ siektų 447 Eur. Tačiau dabar valdantieji jau siūlo svarstyti perpus kuklesnį NPD didinimą 2020-aisiais – iki 350 Eur. Tokiu atveju gaunančiųjų MMA realios pajamos padidėtų iki 440 Eur.
Trišaliame nacionaliniame susitarime nustatyta, kad Lietuvoje MMA negali būti mažesnė kaip 45% ir ne didesnė kaip 50% vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio (VMDU).

Gegužės pabaigoje paskelbtais statistikos naujausiais duomenimis, š. m. pirmajame ketvirtyje VMDU „ant popieriaus“ siekė 1.262,7 Eur, tad MMA pakėlimas iki 607 Eur reikštų, kad ji siektų apie 48% šiųmečio pirmojo ketvirčio vidutinės algos.

Derinant MMA pakėlimą Vyriausybė gavo teigiamus atsiliepimus iš profesinių sąjungų atstovų, tačiau neigiamus – iš darbdavių. Lietuvos pramonininkų konfederacija nurodė, kad nepritaria minimalios algos pakėlimui, nes „toks didinimas neatitinka esamos ekonominės situacijos verslo aplinkoje“.

Tam nepritaria ir Lietuvos laisvosios rinkos institutas. „Tarptautinės organizacijos perspėja dėl spartaus atlyginimo augimo, sulėtėjusio darbo produktyvumo augimo ir dar 2016 m. rekomendavo pristabdyti MMA didinimą. Be to, MMA didinimas ypač neigiamai atsilieps mažai pelningoms, prastesnėje finansinėje padėtyje esančioms ar santykinai daug MMA uždirbančių žmonių įdarbinančioms įmonėms, pvz., kurioms reikia daugiau nekvalifikuotos darbo jėgos. Dėl padidėjusių darbo užmokesčio sąnaudų gali būti sudėtinga į darbo rinką patekti jaunimui ar žemos kvalifikacijos darbuotojams. Gali sulėtėti nedarbo lygio mažėjimas, didėti dirbančiųjų šešėlinėje darbo rinkoje skaičius, didėti prekių ir paslaugų kainos ir kt.“, – teigiama instituto rašte.

Pagal Darbo kodeksą, minimali alga Lietuvoje gali būti mokama tik už nekvalifikuotą darbą.

Verslo žinių informacija