Profesinės sąjungos „Sandrauga“ narystės privalumais – vieninteliai Lietuvoje turime „nematomą“ narystę

2019-07-18

Kiekvienas darbo vietoje norime būti teisiškai apsaugoti ir jaustis užtikrintai. Tą užtikrina narystė profesinėje sąjungoje „Sandrauga“. Vieša paslaptis, kad daugelis darbdavių į profsąjungas ir ypač joms priklausančius savo darbuotojus žiūri kiek kitaip. Todėl ne kiekvienas žmogus drįsta apie savo narystę deklaruoti viešai, o tai kai kuriuos dirbančiuosius vis dar sulaiko nuo jungimosi į profsąjungiečių gretas. Tačiau Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ yra vienintelė Lietuvoje profesinė sąjunga, kuri siūlo savo nariams vadinamą „nematomą“ narystę (remiantis Skandinavijos šalių principu), kuri leidžia esamiems nariams išlikti „nematomiems“ prieš darbdavį.incognito-mode-featured

Tai, kad narystė profesinėje sąjungoje „Sandrauga“ yra priskiriama ypatingiems asmens duomenims ir negali būti reikalaujama ją atskleisti, nori žinoti retas darbdavys. Daugelio jų tikslu tampa, kuo greičiau išaiškinti, kurie gi darbuotojai „išdrįso“ įstoti į profesinę sąjungą. Sekantys tokio piktybiško darbdavio žingsnis jau gali būti bandymas dėti visas pastangas tam darbuotojui atleisti, diskriminuoti dėl darbuotojo pasirinkimo, slapta mėginti piktuoju paraginti išstoti iš profesinės sąjungos. Tai ypač aktualu įmonėse, kuriose profesinių sąjungų padaliniai dar yra nedideli ir nesudaro 1/3 visų darbuotojų.

Dėl šios priežasties dirbantiesiems ypatingai aktualu, kad darbdavys nežinotų apie jų priklausymą profesinei sąjungai. Narystės atskleidimas įvyksta tik dirbančiajam susidūrus su pažeidimais, kuriuos nedelsiant imasi spręsti kvalifikuoti profesinės sąjungos teisės specialistai. Tačiau ir tam yra reikalingas raštiškas darbuotojo sutikimas duomenis atskleisti. Tokį narystės modelį itin palankiai vertina šimtai profesinės sąjungos „Sandrauga“ narių.

 „Nematomos“ narystės modelis yra pritaikytas iš senas profsąjungines tradicijas turinčių skandinavų šalių gerosios praktikos pavyzdžio. „Nematoma“ naryste Lietuvoje gali pasigirti tik LPS „Sandrauga“, savo nariams dirbantiesiems teikianti šią savo apsaugos darbe, kartu liekant teisiškai apdraustam, galimybę. Juk ne veltui narystė profsąjungoje neretai yra prilyginama draudimui. Šis teisinis apsidraudimas nuo bet kada galimos patirti darbdavio savivalės tampa dar aktualesnis ir „draugiškesnis“ žmogui, kai jis žino, jog darbdavys jokiu būdu neturi galimybės sužinoti apie jo narystę „Sandraugoje“.

Narystė išlieka „nematoma“, t. y. slapta dėl tos priežasties, kad nario mokestis (1 proc. nuo priskaičiuoto mėnesinio atlyginimo) nuskaitomas ne tiesiogiai nuo atlyginimo, bet sudarius el. sąskaitą banke, t. y. tiesioginio debeto būdu. El. sąskaitą savo banke atsidaro pats profsąjungos narys, o nario mokesčio nuskaitymui yra naudojama pažangi slaptumo sistema, už kurios palaikymą „Sandrauga“ atskiriems bankams moka atitinkamą mokestį. Visa tai leidžia LPS „Sandrauga“ nariams dirbantiesiems jaustis apsaugotiems darbe priklausant profesinei sąjungai ir kartu žinoti, kad jų ypatingų asmens duomenų teisė į priklausymą profsąjungai nebus atskleista.

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ informacija.

Kopijuoti ar naudoti be leidimo draudžiama.