Pataisos namai – pavojinga darbuotojų kasdienybė

2019-07-23

Su kalinių agresija susidurti tenka dažnai, patiriame didžiulį psichologinį spaudimą, Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ administracijai pasakojo pataisos namų, profesinės sąjungos „Sandrauga“ narys. Darbuotojas atviravo, jog nemaža dalis įkalintųjų mėgsta manipuliuoti savo teisėmis, ko pasėkoje atsiranda pasityčiojimai ir įkalinimo įstaigų darbuotojų žeminimas, įžeidinėjimas, psichologinis spaudimas – tai jau tapo kasdienybe.teisingumo-ministerija-neatsisako-planu-lukiskiu-kalejima-iskelti-i-pravieniskes

Beveik kiekvieną dieną susiduriame ir su nuteistaisiais, kurie serga pavojingomis užkrečiamosiomis ligomis. Atliekant kalinių perkėlimus ar priežiūrą, kyla nemaža ir reali rizika oro lašeliniu būdu užsikrėsti ar būti fiziškai sužalotiems. Tokie atvejai pasitaiko retai, tačiau įvykus incidentui jis profesionaliai užglaistomas, kad neiškiltų į viešumą. „Mūsų darbas pavojingas, kaip ir pavojingi kaliniai, kuriuos prižiūrime“, – teigia tardymo izoliatoriaus darbuotojas.

Įkalinimo įstaigų darbuotojai tiesiogiai susiduria su nuteistaisiais. Pasitaiko atveju, kai tenka dirbti su psichikos sutrikimų turinčiais asmenimis, kurie kelią pavojų, ne tik mums, tačiau ir visam įstaigos personalui. Pasitaiko atveju, kai prieš dirbančiuosius yra panaudojama ir fizinė jėga. Įkalinimo įstaigose nėra užtikrinama pakankama pilnavertė apsauga ir priežiūra, kadangi nuo 2019 m. liepos 1 d. visose kalėjimo departamentui pavaldžiuose įstaigose nėra mokama už viršvalandinį darbą, nors tai ir numato LR Kalėjimų departamento statuto 38 str. 1 dalis „<…> darbo užmokestį sudaro pareiginė alga, priedai už tarnybos Lietuvos valstybei stažą, tarnybinį rangą, kvalifikacinę kategoriją, apmokėjimas už darbą poilsio ir švenčių dienomis, nakties bei viršvalandinį darbą ir budėjimą, taip pat pareiginės algos dydžio vienkartinis priedas ir priemokos“.

Po neseniai įvykusios Lukiškių kalėjimo uždarymo reformos, kituose įkalinimo įstaigoje padidėjo pareigūnų darbo krūvis, tačiau pačių pareigūnų skaičius nepadidėjo, nors kiekvienoje įkalinimo įstaigoje yra daug laisvų darbo vietų, ypatingai jaučiamas jaunesniųjų specialistų trūkumas. Tačiau iki šiol LR Teisingumo ministerija pasišviesdama tik žibintuvėliu neranda (arba neieško) pakankamo finansavimo viršvalandžių apmokėjimui, kas daugeliu atveju lemtų gerą ir pilnavertį įkalinimo įstaigų darbą, užpildant tuščias darbo vietas.

Kokių veiksmų imsis pareigūnų profesinės sąjungos nariai, dirbantieji dėl darbo užmokesčių ir tinkamų darbo sąlygų, parodys ateitis. Pavyzdžių daug… Ar norėsime jais pasinaudoti priklausys nuo visų mūsų. Šiandien galime padaryti vieną darbą nereikalaujančio jokių pastangų – pasirašyti Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ inicijuotą peticiją dėl iki krizinio pareigybinės algos bazinio dydžio atstatymo.

Nuorodą rasite čia: PETICIJOS TEKSTAS