Jaunų darbuotojų įsiliejimas į darbo rinką arba kaip išvengti apgaulių ateityje

2019-07-30

Jaunų žmonių diskriminacija darbo aplinkoje mūsų šalyje tebėra visuotinai paplitęs reiškinys, kuris darbo santykiuose gana ryškus. Ką tik aukštuosius mokslus pabaigęs žmogus netrukus papildo darbo ieškančių žmonių gretas. Tačiau ne visiems darbdaviai būna malonūs: jauni specialistai susiduria ir su iššūkiai, kuriuos sukelia darbdavių nenoras įdarbinti jauną, palyginus mažai praktikos turintį darbuotoją. Daugelis darbdavių įsitikinę, kad vien tik diplomas sėkmės negarantuoja: jie reikalauja ir didelės praktinės patirties. Kyla klausimas: iš kur tą praktiką gauti, jeigu į darbą priimti nenori?jaunu zmoniu foto

Kita kliūtis – jaunų žmonių apgaudinėjimas: nemokamas sutartas atlyginimas, nemokama už išdirbtus viršvalandžius, dažnai nepalankios darbo sąlygos: per aukšta temperatūra, netinkami darbo rūbai ir pan., ilgos darbo valandos, mažas darbdavių dėmesys atliekant pavestas užduotis ir t.t. Europoje atlikti tyrimai rodo, jog jauni, kvalifikuoti darbuotojai daug rečiau gauna priedus prie atlyginimų (šaltinis: „Eurostat“), tačiau 2018 – 2019 metų duomenys gerėja.

Ne paslaptis, kad jauni žmonės vengdami darbdavių apgaulių ir nesiskaitymo neretai bijo ieškoti rimto darbo arba tiesiog renkasi lengviausią kelią darbą „šešėlyje“. Siekiant paskatinti jaunuolius drąsiai žengti į darbo rinką, norint sumažinti nesaugumo jausmą, būtina padėti ir suprasti jauniems žmonėms apie profsąjungų teikiamą naudą. Profesinę sąjungą „Sandrauga“ galima apibūdinti, kaip tam tikros profesijos ar įmonės/įstaigos darbuotojus vienijančią savanorišką organizaciją, atstovaujančią ir ginančią darbuotojų interesus, santykiuose su darbdaviu. Dažniausi profesinių sąjungų tikslai yra siekti geresnio atlyginimo, geresnių darbo sąlygų ir kitų darbuotojų teisių ir interesų užtikrinimo organizacijos nariams.

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ tiesia pagalbos ranką jauniems specialistams ir ragina jungtis į narių gretas. Būdami profesinės sąjungos „Sandrauga“ nariais galėsite pasinaudoti „nematomos“ narystės pliusais, kadangi tik profesinė sąjunga „Sandrauga“ gali tokį būdą pasiūlyti. Nepriklausomai nuo dirbamo darbo specifikos, turėsite teisinį „užnugarį“, teisę į nemokamas konsultacijas, pagalbą ruošiant Jums reikalingus dokumentus bei kitą su darbo santykiais susijusią dokumentaciją. Europos sąjungoje „Eurofound“ atliktoje apklausoje matyti, kad dalis jauno amžiaus darbuotojų dažnai jaučiasi nesaugūs dėl savo darbo ateities, kadangi jų interesai nėra apsaugoti.

Darytina išvada, jog jaunuoliai ką tik pabaigę mokslus yra labiausiai pažeidžiama grupė, kuriais dažnai manipuliuoja darbdaviai.

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ kontaktai:

El.paštas: [email protected]

Telefonai: (8-37) 20 65 97 ir mobilus +37065585311help-2655258_960_720TAPKITE MŪSŲ DIDELĖS ORGANIZACIJOS DALIMI ŠIANDIEN!