LR Darbo kodekso pakeitimai: darbdaviams privaloma nurodyti siūlomą atlyginimą

2019-08-01

Nuo 2019 m. liepos 27 d. įsigaliojo LR Darbo kodekso 25 ir 139 straipsnių pakeitimai. LR DK 25 straipsnio pakeitimai papildyti 6 dalimi, kuri išdėstyta taip: „Darbo skelbime darbdavys privalo nurodyti informaciją apie siūlomo bazinio (tarifinio) darbo užmokesčio (valandinio atlygio arba mėnesinės algos, arba pareiginės algos pastoviosios dalies) dydį ir (arba) dydžio intervalą, išskyrus įstatymuose numatytus atvejus.“DK 25 ir 139 pataisos

„Darbo skelbimuose turi būti nurodytas atlyginimas, nebūtinai konkretus, bet su, pavyzdžiui 5-10% paklaida. Jeigu įmonė ieško konkretaus darbuotojo, jie nurodo ir konkrečius reikalavimus. Tas pats yra ir su atlyginimais: tam, kad nei darbuotojas, bei darbdavys negaištu savo brangaus laiko darbo užmokestis, atitinkantis tam tikrą pareigybę, turi būti nurodytas darbo skelbime. Šis LR Darbo kodekso pakeitimas taip pat turėtų šiek tiek sumažinti darbdavių manipuliacijas: į pokalbį atėjus jaunam, tačiau perspektyviam specialistui, retas darbdavys pasiruošęs mokėti tiek, kiek galėtų, o ir čia prasideda momentinis atlyginimų „karpymas“.

Su individualiu darbo užmokesčio aptarimu kandidatas taip pat turi pasidomėti įmone į kurią jis kandidatuoja. Įstaigose, įmonėse, kur darbuotojų skaičius yra daugiau nei dvidešimt ir daugiau turi būti patvirtinta darbo apmokėjimo sistema ir su ja turi turėti galimybių susipažinti visi darbuotojai. Darbdaviai dažnai vengia darbo apmokėjimo sistemą viešinti.

 Dar vienas pavyzdys su kainomis, parduotuvėse jas nurodyti privaloma, taip ir darbo rinkoje darbdaviams turi būti privaloma nurodyti atitinkamas darbo jėgos pirkimo / pardavimo kainas. Kolegos visame vakarų pasaulyje nieko nenuslėpdami iš karto nurodo atlyginimus ir taip mažiau disponuoja kandidatais. Dabar gaunasi, kad darbdavys susirinkdavo informaciją apie jus ir pasiūlydavo, tiek, kiek tą dieną leisdavo jo nuotaika“,  – įstatymo pataisas komentavo Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis.

Šaltinis: teisės aktų registras