Tarptautinio valiutos fondo ekspertų ataskaita Lietuvai: teigiamai vertina Lietuvos ekonominę padėtį

2019-08-02

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vykdomoji valdyba patvirtinto ataskaitą, kurią parengė Lietuvoje birželį dirbusi fondo ekspertų misija. Tarptautinis valiutos fondas teigiamai vertina Lietuvos ekonominę situaciją, fiskalinę politiką, finansų ir bankų sektorius, Fintech plėtrą bei vykdomas mokesčių ir pensijų reformas, tačiau rekomenduoja spartinti švietimo ir sveikatos reformų įgyvendinimą.paper-3190198_1280-1150x647

Pagrindinės rekomendacijos Lietuvai:

  • Išlaikyti makroekonominį ir finansinį stabilumą: palaikyti neutralią fiskalinę politiką ir aktyvią makrolygio rizikos ribojimo bei priežiūros politiką. Tai padės išvengti pasikartojančių nuosmukio – pakilimo laikotarpi, kuris būdingas Lietuvai.
  • Padidinti produktyvumo augimą: tai išlaikys nuolatinį darbo užmokesčio augimą ir skatins siekti konvergencijos su Vakarų Europos valstybėmis.

Lietuva turi sutelkti dėmesį į šiuos pagrindinius aspektus:

  1. Spartesnis švietimo ir sveikatos apsaugos reformų įgyvendinimas.
  2. Pensijų ir mokesčių reforma: šiuo metu einama teisinga linkme. Poveikis turėtų būti reguliariai nagrinėjamas ir prireikus turėtų būti imamasi būtinų pakeitimų. Mokesčių politikos reforma galėtų būti ambicingesnė, toliau mažinant darbuotojų mokamus mokesčius ir sukuriant platesnę, veiksmingesnę pajamų bazę, įskaitant ir aplinkos mokesčius.
  3. Darbo rinka: tobulinti aktyvios darbo rinkos politikos struktūrą, kad būtų galima tobulinti darbo jėgą, sumažinti neatitikimus ir padidinti bendradarbiavimą.
  4. Socialiniai skirtumai ir skurdas: sustiprinti viešųjų paslaugų teikimą gali reikalauti didesnių pajamų. Socialinių išlaidų planavimas neturėtų trukdyti riboti ištekliai, darbo planavimo paskatas reikėtų nukreipti į nepalankioje padėtyje esančias grupes.

Informacija paruošta pagal Tarptautinio valiutos fondo ataskaitą.

Visą ataskaitą rasite ČIA