Serbijos nepriklausomų profesinių sąjungų konfederacija: neatidėliotinos kompensacijos už nelaimingus atsitikimus darbe būtinos

2019-08-09

Atliktas nepriklausomų profesinių sąjungų tyrimas parodė, jog per pastaruosius 15 metų tik apie 30 procentų darbuotojų yra gavę kompensacijas už traumas ir nelaimingus atsitikimus darbe. Tačiau šiuo metu darbe susižaloję darbuotojai galės gauti kompensacijas, nelaukiant ilgai trunkančių teismo nuosprendžių. Remiantis Serbijos ministerijos duomenimis, visi darbuotojai darbo vietose privalės būti apdrausti papildomu sveikatos draudimu ir nedelsiant gauti kompensacijas už patirtus sužalojimus  ir nelaimingus atsitikimus darbe.Work-Accident

 „Iki šiol net darbuotojo mirties atveju artimieji kompensacijai gauti turėjo kreiptis į teismą ir eiti kryžiaus kelius, tačiau derėdamiesi su ministeriją gavome mus tenkinantį rezultatą“, – sakė Serbijos profesinių sąjungų konfederacijos tarybos sekretorius Z. Mihailovič.

Profesinių sąjungų atstovai mano, kad įpareigojimas darbdaviams apdrausti savo darbuotojus papildomoje draudimo bendrovėje, kuri nedelsiant išmokėtų kompensacijas dėl sužalojimų darbe, tai žingsnis į priekį vedantis žingsnis, keičiant blogą šiuo metu esančią statistiką į gerąją pusę.

Darbdaviai teigia, kad draudimo bendrovės ir darbuotojų draudimas yra per didelis ir per brangus žingsnis. „Alternatyva yra – siūlome specialių fondų įsteigimą, kuriuose darbdaviai skirtų tam tikrą pinigų dalį darbuotojų apsaugai, susijusiai su sužalojimais darbe, arba jų prevencijai. Tokiu būdu darbdaviai galėtų tuos fondus kontroliuoti, tačiau darbuotojai būtų ramūs dėl kompensacijų išmokėjimo“.

Šis klausimas dar bus svarstomas bendrame ministerijos ir profesinių sąjungų atstovų susitikime šio mėnesio pabaigoje.

Informacija paruošė LPS „Sandrauga“

Kopijuoti tekstą be sutikimo draudžiama