Tarptautinės profesinių sąjungų naujienos: darbuotojų „kovos“ Europoje, Vidurio Rytuose bei Afrikoje

2019-08-24

Europoje: Portugalijos sunkvežimių vairuotojų streikas baigiasi, tačiau derybos ir ginčai netyla. Po beveik savaitę trukusio streiko Portugalijos sunkvežimių vairuotojai sekmadienį balsavo už tai, kad nutrauktų streiką, po to kai darbuotojų atstovai – profesinė sąjunga derybų keliu susitarė su vyriausybės remiamu darbdaviu. 750 vairuotojų reikalavo, kad būtų sumažintas dirbamų viršvalandžių skaičius, darbas savaitgaliais ar Valstybinių švenčių dienomis.vairuotojų streikas portugalijoje

Taip pat sunkvežimių vairuotojai reikalavime vieną iš svarbiausių aspektų pabrėžė atlyginimo klausimą: profsąjunga nori, jog darbuotojų atlyginimai kiltų nuo dabartinių 630 eurų iki 900 eurų per mėnesį iki 2022 metų. Savo ruožtu, Vyriausybė ėmėsi derybinių veiksmų po to, kai šalyje pradėjo mažėti kuro atsargos, kurių tiekimas sutriko po streiko paskelbimo. Taip pat Portugalijos Socialistų partija vadovybė paragino imtis veiksmų prieš streikuojančiuosius ir išleido rezoliucija, kuria darbuotojai būtų priverstinai grąžinti į darbo vietas.

Ispanijos oro uosto darbuotojai ir toliau tęsia streiko reikalavimus. Barselonos oro uosto darbuotojai, dirbantys oro linijų bendrovėje „Iberia“ paskelbė oficialias streikų datas: rugpjūčio 24-25 ir rugpjūčio 30-31 dienomis. Darbuotojų streikas paskelbtas po to, kai liepos 28 ir 29 dienomis įmonėje buvo panaikintos neterminuotos darbo sutartys, kurių panaikinimas sudarė trikdžių likusiems darbuotojams, viršvalandžių ir darbuotojų trūkumo aspektais. Keleivių Barselonos oro uoste kasmet padidėja 5 procentais, 2018 m. per šį oro uostą keliavo 50 milijonų keleivių.

spain-spanish-airport-strike-easter-holiday-weekend-1112804

Dvi Jungtinės Karalystės (toliau – JK) geležinkelių bendrovės susiduria su streikais dėl darbo vietų panaikinimo darbuotojams. Geležinkelio darbuotojai iš JK pietvakarių ketina streikuoti keturias dienas nuo rugpjūčio 30 iki rugsėjo 2 d., kai pradėtos derybos su darbuotojais nutrūko. Merseyrail mieste, šiaurės vakarų Anglijoje rugpjūčio 24, rugsėjo 3,5 ir 30 d., bei spalio 2 ir 4 dienomis. Geležinkelio, jūrų transporto profesinės sąjungos nariai streikuoja dėl to, jog darbdavys traukiniuose nori panaikinti aptarnaujantį personalą, tuo pačiu sumažinant darbuotojų skaičių 6000 tūkst. žmonių. Bendrovė šiuo metu yra numačiusi pakeisti beveik 40 metų senumo traukinius naujais, kuriuose dirbs tik vienas darbuotojas, t. y. tik traukinio vairuotojo (kai anksčiau vieną tokio tipo traukinį aptarnaudavo du darbuotojai: traukinio kabinos darbuotojas ir vairuotojas). Profsąjungoms derybose buvo žadėta, jog traukiniai bus atnaujinti, tačiau vairuotojui paskirtas papildomas žmogus, papildomoms funkcijoms atlikti. Tačiau planai nutraukti.

Škotijos ligoninių grupės vaistinių darbuotojai pradeda neterminuotą streiką. Nacionalinės sveikatos tarnybos ligoninės vaistinių pagalbiniai darbuotojai pradėjo neterminuotą streiką. „Unite“ profesinės sąjungos nariai beveik vienbalsiu nubalsavo pradėti streiką dėl vis blogėjančių darbo sąlygų. Derybos dėl jų nesėkmingai pasibaigė rugpjūčio 9 dieną.

ou_190626_morocco_protests_2_690x457

Kelių priežiūros darbuotojai Škotijoje paskelbė streiką. Apie 130 darbuotojų rugpjūčio 29 d. pradės kelias dienas trunkantį streiką. Darbuotojai protestuoja dėl darbo sąlygų pakeitimų, įskaitant pensijas ir neapmokamo kelionės laiko į darbą. Škotijos taryba vasaros pabaigoje planuoja balsuoti dėl budėjimo pamainų, jog jos būtų ne privalomos, o savanoriškos.

Trečią mėnesį Prancūzijoje streikuoja darbuotojai. Nuo birželio 11 d. streikuoja 40 migrantų, kurie skundžiasi ypatingai ilgomis darbo valandomis, neapmokamais darbo viršvalandžiais bei nuolatiniais grasinimais būti atleistam susirgimo atvejais. Streikuotojai žiniasklaidai pranešė, jog „su mumis elgiamasi, kaip su vergais“.

p0635jnk

Afrikoje: Maroke streikuoja gydytojai. Po pirmadienio streiko ir dviejų paėjusios savaitės streikų dienų, Nepriklausomos viešojo sektoriaus gydytojų sąjungos nariai reikalauja padidinti atlyginimus, pagerinti išmokas ir sustiprinti saugumą darbo vietose. Ankstesnį penkių dienų streiką gydytojai buvo surengę liepos pabaigoje.

Pietų Afrikoje advokatų padėjėjai streikuoja dėl darbo užmokesčio mažinimo ir darbo sąlygų. Pirmadienį pradėtas advokatų padėjėjų streikas dėl darbo užmokesčio ir priedų sumažinimo, sumažinto teismo posėdžių krūvio ir kitų procesų.maxresdefault

Mauritanijos kalnakasiai ruošiasi streikuoti: nori lygybės ir naujų sutarčių. Mauritanijos kalnakasiai „Tasiast Mauritania Limited“ aukso kaykloje ruošiasi neterminuotam streikui. Šią savaitę darbuotojai paskelbė pranešimą apie pirmąsias numatomas streiko dienas. Kalnakasiai reikalauja, jog emigrantų darbo sutarys skiriasi nuo jų, todėl kitiems yra sudaromos geresnės sąlygos didesniam atlyginimui gauti. Ši kasykla priklauso Kanados grupei „Kinross“ duterinei įmonei. Per pastaruosius šešerius metus darbuotojų sumažėjo daugiau nei 2000 tūkst.

mauritania_protest_06152016_1

Informaciją parengė Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“