Profesinių sąjungų susitikimas su Prezidentu: viešųjų ryšių akcija ar realių darbų pradžia?

2019-09-18

Trijų nacionalinių profesinių sąjungų atstovai 2019 metų rugsėjo 18 d. prezidentūroje oficialiai susitinka su Lietuvos Respublikos Prezidentu Gitanu Nausėda. LPS „Sandrauga“ jau buvo susitikusi su Prezidento patarėjais ir per skirtą susitikimui laiką pateikė visas svarbiausias profesinės sąjungos „Sandrauga“ narių, jų sektorių bei atskirų padalinių problemas ir iškylančius kasdienius iššūkius.Juknis - prezidentas

Akcentuotina, kad vienas pagrindinių „Sandrauga“, kaip darbuotojų atstovų, siekių yra darbo sąlygų, socialinio teisingumo tarp darbuotojų bei darbdavių skatinimas. Tačiau svarbu paminėti tai, kad kai kuriuose sektoriuose „Sandrauga“ susiduria ir su kolektyvinių derybų vystymo aršiu pasipriešinimu.

Visgi, G. Nausėda – pirmasis prezidentas Nepriklausomoje Lietuvoje prabilęs apie susitikimus ir norą bendradarbiauti su profesinėmis sąjungomis. Kiti buvę Prezidentai šiuo klausimu nedarė nieko arba darė kosmetinius veiksmus tik dėl viešojo ryšio. Turint tokias tradicijas kyla natūralus klausimas, ko siekiama dabar? Ar šis susitikimas yra gerai apgalvota viešųjų ryšių akcija ar socialiai atsakingas, strategiškai apgalvotas Prezidento žingsnis išsikeltuose ateities tiksluose? Pastebėtina, kad tiek inauguracinėje kalboje, tiek kitose savo kalbose Prezidentas G. Nausėda vengė žodžio „profesinės sąjungos“. Savo kalbose buvo minimos tik Lietuvos nevyriausybinės organizacijos, kurios savo tikslais ir veikla visiškai skiriasi nuo profesinių sąjungų. Būtų apgailėtina, jeigu išsivysčiusiose Europos valstybėse vertinamas žodis „profesinė sąjunga“ Lietuvoje būtų susietas su buvusia santvarka ar komunistine ideologija.

Svarbu ir tai, kad iki šiol visos Vyriausybės – vienos atvirai, kitos šiek tiek uždariau – tik siaurino profesinių sąjungų veiklą ir mažino jų derybines galias. Šiam teiginiui geriausias pavyzdys yra neoliberalistinė Butkevičiaus vyriausybė, kuri įnirtingai stengėsi kuo labiau susiaurinti profesinių sąjungų teises ir funkcijas, derybines galias bei visą tai darė prisidengiant darbo santykiu lankstumu, našumu nekreipiant dėmesio į tai, kad didelis veiksnys darbuotojams emigruoti į kitas šalis yra ne tik darbo užmokestis, bet ir socialinio teisingumo nebuvimas, elementarių visuotinai pripažintų žmogaus teisių ignoravimas. „Geras“ dabartinės seimo daugumos pavyzdys – skubotas, chaotiškas ir iki galo dorai neapgalvotas LR Darbo kodekso priėmimas, nepasitariant su kita derybine šalimi – profesinėmis sąjungomis. LPS „Sandrauga“ nepasirašė trišalėje taryboje chaotiško kratinio – darbo kodekso projekto. Taip pat ši vyriausybė nieko nedaro, kad netvarka darbo kodekse, įvestas chaosas tarp darbo tarybų, darbo atstovų ir profesinių sąjungų, pastarąsias nustumiant į antrą planą, būtų pataisytas. Įvestas apribotas paramos teikimas (t. y. GMP) profsąjungoms tik elektroniniu būdu rodo tikrąjį, diskriminacinį požiūrį į profesines sąjungas Lietuvoje. Nejaugi ir dėl šitokio akibrokšto profsąjungos privalo mitinguoti?

Visgi, LR Prezidento išreikšta pozicija kalbėtis ir išklausyti profesinių sąjungų pasiūlymus yra sveikintina. „Tai teisingas, nors ir kuklus žingsnis“, – sakė LPS „Sandrauga“ pirmininkas K. Juknis. Prezidento dabartiniai pasiūlymai dėl kapitalo prieaugio, dividendų apmokestinimo, socialinės atskirties mažinimo, papildomos poilsio dienos darbuotojams, auginantiems vieną vaiką, ir darbuotojams, prižiūrintiems ar slaugantiems senyvo amžiaus tėvus teikia viltį, kad esanti padėtis keisis. Įdomu ir tai, kad visame pasiūlymų kontekste yra ir pora siūlymų koreguoti Darbo kodeksą. Atsižvelgiant į tai, kad masiškai yra padidėjęs dirbančiųjų skundų dėl į Darbo ginčų komisijas dėl darbdavių savivalės ir nebaudžiamumo, tai tik žingsnelis socialinio teisingumo, socialinio dialogo link.

Buvę prezidentai buvo priversti viešai pasisakyti dėl profsąjungų keliamų reikalavimų tik kilus streikams ar neramumams. Tačiau, kodėl jie neįsiklausė į profesinių sąjungų keliamus reikalavimus, siūlymus ir būdus užtikrinant socialinį teisingumą ir dialogą, lieka neatsakyta iki šiol… Taigi ar dabartinis Prezidentas, skirtingai nei jo pirmtakai, reguliariai bendradarbiaus su profesinėmis sąjungomis ne tik iškilus krizėms lieka neaišku…

Pranešimas patalpintas ir BNS.lt portale