Dirbančiųjų statybos sektoriuje 2019 m. augo daugiau kaip 6 proc.

2019-09-26

2019 m. Lietuvos ekonomika auga gana sparčiai. Lietuvos statistikos departamento duomenimis, pirmąjį metų ketvirtį bendrasis vidaus produktas (BVP) augo 4 proc. – šiam augimui didžiausios įtakos turėjo sukurta didesnė apdirbamosios gamybos ir statybos įmonių pridėtinė vertė. Šių metų pradžioje statybos sektoriuje veikė 8420 ūkio subjektų, tai yra 8 proc. visų šalyje veikiančių ūkio subjektų.uzimtieji statybos sektoriuje

Palyginti su 2018 metais statybų sektoriuje veikiančių ūkio subjektų skaičius augo beveik 5 proc. 2019 m. pirmąjį ketvirtį šalyje buvo 1374 tūkst. užimtųjų1 , iš jų 100,1 tūkst. arba 7,3 proc. visų užimtųjų dirbo statybos sektoriuje. Palyginti su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu, užimtųjų skaičius statybose augo 6,4 proc. Augimas buvo stebimas ir pramonės (3,2 proc.) bei paslaugų sektoriuose (1,7 proc.), tuo tarpu dirbančių žemės ūkyje 2,3 proc. mažėjo.

Analizuojant užimtumo struktūrą pagal profesijas, pastebima, kad daugiau kaip pusė dirbančiųjų statybose yra kvalifikuoti darbininkai ir amatininkai, nors jų dalis kelerius metus mažėja. Šį mažėjimą gali lemti darbo rinkoje jaučiamas kvalifikuotų statybos sektoriaus darbininkų trūkumas.

Statybos procesų tobulinimas, statybų ir urbanistikos sektoriaus skaitmenizacija, objektų informacinių modelių naudojimas tiek projektavimo ir statybos procese, tiek eksploatuojant ir prižiūrint pastatytus objektus, inovatyvių statybinių medžiagų pritaikymas naujiems konstrukciniams sprendimams didina statybos inžinerijos specialistų ir vadovų poreikį. Prognozuojama, kad ateityje Lietuvoje ir visoje Europoje šių profesijų grupių atstovų paklausa didės.

uzimtieji statybos sektoriuje2

2019 m. pirmąjį ketvirtį statybos sektoriuje vidutinis darbo užmokestis prieš mokesčius, eliminavus mokestinės sistemos pasikeitimo įtaką, augo 5 proc. Tikėtina, kad darbo užmokestis ir toliau augs. Statybos sektoriuje vidutinis darbo užmokestis 2019 m. pirmąjį ketvirtį buvo mažesnis 11,7 proc. palyginti su vidutiniu šalies darbo užmokesčiu.

Visą ataskaitą rasite ČIA.

Šaltinis: Užimtumo tarnyba