Tarptautinės profesinių sąjungų naujienos

2019-09-29

Graikijoje: Graikijos profesinės sąjungos masiškai solidarizuojasi prieš netinkamų įstatymų priėmimą, kurie yra nukreipti prieš darbuotojus bei jų atstovus. Susivienijusios Graikijos profesinės sąjungos viešai pasmerkė prieš darbuotojus ir pačias profesines sąjungas vykdomas naujas reformas, kurias pasiūlė vyriausybės atstovai naujuoju plėtros įstatyme.Graiku profesinės sąjungos

Rugsėjo 17 d. tūkstančiai darbuotojų Graikijos sostinėje Atėnuose išreiškė savo nepasitenkinimą protesto forma prieš radikalius ir neaptartus valdžios sprendimus. Profesines sąjungas Graikijoje vienijanti organizacija (angl.) „All-Worker Militant Front“ ragina visas šalies darbuotojų atstovų organizacijas burtis ir priešintis skubotai bei neapgalvotai brukamiems valdininkų sprendimams. Šie nauji reglamentai yra siūlomi kartu su nauju plėtros įstatymo projektu, kurį rugsėjo antrą savaitę Graikijos parlamente pateikė plėtros ir infrastruktūros ministras Adonis Georgiadis.

Naujoji vyriausybė stengiasi skubotai įvesti privalomą elektroninį registrą visiems profesinės sąjungos nariams, kad tokiu būdu informacija apie narystę (priklausymą profesinei sąjungai) būtų pateikiama valstybinėms institucijoms, policijai, kurios vėliau informaciją galėtų dalintis ir su darbdaviais. Vyriausybė tuo pačiu yra pasirengusi apriboti procedūras susijusias su kolektyvinėmis sutartimis, kuriuos yra tiesiogiai susijusios su darbuotojų atlyginimais.

Rugsėjo 24 d. į kvietimą vienytis atsišaukė ir didžiausios Graikijos valstybės tarnautojų profesinės sąjungos, kurios surengė 24 valandų streiką, protestuojant prieš šių naujų reformų priėmimą.

Azija, Indija: rugsėjo 24 d. daugiau nei pusė milijono angliakasių Indijoje reikalavo savo teisių. Darbuotojai prieštarauja Indijos vyriausybės sprendimui į šį sektorių įtraukti ir užsienio kapitalo įmones. Daugiau nei 600 vietos kasybos įmonių, esančių 82 Indijos anglies kasybos rajonuose, surengė streiką dėl to, kad jie prieštarauja vyriausybės sprendimui, leidžiančiam 100 procentų į anglies kasybos sektorių investuoti užsienio kapitalo įmonėms, taip iš rinkos ir sektoriaus išstumiant vietines įmones.

indijos darbuotoju streikas

Centrinės pramonės profesinės sąjungos (angl. CITU) generalinis sekretorius kalbėdamas apie streiką sakė, jog tai bus istorinis streikas ginantis mūsų šalies nacionalinius išteklius, kuriuos vyriausybė nori lengvai parduoti užsienio rinkoms. Pagrindinis darbuotojų reikalavimas yra stabdyti užsienio kapitalo kišimąsi į rinką bei privatizaciją!

Kalifornijoje: norima įteisinti darbo įstatymo pakeitimus, kurie priverstų darbuotojus turinčias individualios veiklos pažymėjimus, pereiti prie darbo sutarčių. Tokio pobūdžio teisės aktų pakeitimai pirmiausia privers įmones, dirbančias pagrinde su interneto platformomis, tokiomis kaip „Uber“ perkvalifikuoti darbuotojus. Kalifornijos gubernatorius pasidžiaugė, jog pasirašius šį dokumentą bus geriau užtikrinama darbuotojų ateitis bei užtikrinamos jų teisės. Profesinės sąjungos taip pat pritarė šiai naujovei, kadangi dabar darbuotojai bus užtikrinti jog kiekvieną mėnesį gaus bent minimalų atlyginimą, turės teisę į viršvalandžių apmokėjimą, kitas išmokas bei apmokamas atostogas.

kalifornijos geras darbas darbuotojams

Darbuotojai, kurie dirbo įvairiuose elektroninėse platformose, tokiose kaip „Uber“ jau ne kartą rengė streikus ir protestus reikalaudami įteisinti darbo sutartis, minimalų darbo užmokestį bei kitas sutartinių darbuotojų teises.

Prancūzija: energetikos sektoriaus darbuotojai rugsėjo 18-19 d. protestavo prieš valstybinės elektros bendrovės „Electricite de France“ reorganizacija padalinimo būdu. Profesinės sąjungos tokį generalinio direktoriaus Jean-Bernard Levy žingsnį pasmerkė, kaip labai neapgalvotą finansinę operaciją, kuri stumiama link bendrovės restruktūrazacijos.  Pagrindinis tikslas – suskaidyti pelningiausias nacionalinio energetikos tinklo dalis, įskaitant ir branduolinės energetikos sektorių, pelningą perskirstymo tinklą ir atsinaujinančios energijos dukterines įmones.  Darbuotojams šis sprendimas kelia pavojų dėl jų darbo vietų netekimo arba perkėlimo į kitą vietą. Taip pat profesinių sąjungų atstovai atkreipė dėmesį į tai, jog darbuotojai dirbę prie elektros ir dujų pramonės aptarnavimo gali prarasti savo kvalifikacini statusą, kuris užtikrina didesnes socialines garantijas.

Manifestants de CGT énergie EDF GDF 100% PUBLIC - Paris - 14 décembre 2018 - Manifestation unitaire CGT, FO, FSU, Solidaires, UNEF

Belgijos politikos naujienos: Belgijos darbininkų partija (angl.  PTB/PVDA) ragina priimti minimalios pensijos įstatymo pataisas per pilietines iniciatyvas, t. y. surinkus atitinkamą šalies piliečių parašų skaičių. Remiantis pasiūlymu, minimali pensija Belgijoje turėtų siekti 1500 eurų. Šiai iniciatyvai patvirtinti reikės surinkti daugiau kaip 100 tūkstančių parašų.Belgija

Šiuo metu pensinis amžius Briuselyje yra 65 metai. Remiantis Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos duomenis (angl. OECD), maždaug 30 proc. belgų yra vyresni nei 65 metai. Vidutinė pensija šiuo metu siekia 1100 eurų, valstybės tarnautojų 2600 eurų ir dirbančiųjų 900 eurų.

Informaciją parengė LPS „Sandrauga“