Mokesčiai didės, o kaip algos?

Nuo kitų metų pradžios planuojama priimti įstatymų pakeitimus, kuriuose numatomi didesni mokesčiai. Didėjantys akcizų tarifai, nekilnojamojo turto ir žemės mokesčiai lems didesnes išlaidas, tačiau ar nuo kitų metų bus keliami mokami atlyginimai? 

pinigiaSpalio 22 d. vyks Lietuvos Respublikos trišalės tarybos posėdis, kuriame bus svarstomi teisės aktų pakeitimo projektai dėl kaitinamojo tabako akcizų tarifų ir fizinių asmenų nekomercinės paskirties nekilnojamojo turto apmokestinimo didinimo. Finansų ministerijos teigimu, pateiktais projektais svarstymui bus labiau prisidedama prie aplinkosauginių ir sveikatinimo tikslų įgyvendinimo. 

Akcizų didinimą siūloma taikyti etilo alkoholiui, bešviniam benzinui, gazoliams, žemės ūkio veikloje naudojamiems gazoliam ir kaitomojo tabako produktams. Nuo 2020 m. kovo 1 dienos įsigaliotų etanolio taikomas 2 025 eurų už gryno jo hektolitrą akcizų tarifas. Bešviniam benzinui siūloma taikyti 466 eurų už 1 tūkst. litrų produkto, o gazoliams – 372 eurų už 1 tūkst. litrų produkto akcizų tarifą.

Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo pakeitimo projekte siūloma nuo 2020 m. sausio 1 dienos keisti mokesčio tarifą nuo 0,5 procento iki 3 procentų nekilnojamojo turto mokestinės vertės.

Akivaizdu, kad ypač socialiai pažeidžiami ir minimalų darbo užmokestį gaunantys darbuotojai susidurs su dar sunkesniais finansiniais sunkumais. LPS „Sandrauga“ mano, kad lygiagrečiai su mokesčių didinimu, turi ženkliai didėti ir minimali alga. Pastebėtina, kad šiuo metu Lietuvoje įstatymus priimančių seimo narių atlyginimas sudaro 28,9 minimalių šalies algų, kai tuo tarpu pas mūsų kaimynus latvius šis skaičius yra kelis kartus mažesnis – 8,9.

Mokytojai jau ruošiasi kraštutinio poveikio priemonių taikymui – streikui. Ant kritinės ribos balansuoja kitų tiek biudžetinių, tiek privačių organizacijų dirbantieji. Ar valdžios vyrai sugebės subalansuoti ateities įvykius – greit suprasime.