Lietuvos Respublikos Trišalės tarybos posėdis

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis ir komiteto narė Rūta Andriuškevičienė spalio 22 d. dalyvavo Lietuvos Respublikos trišalės tarybos posėdyje. Posėdžio darbotvarkėje įtraukti trys pagrindiniai klausimai: dėl teisės aktų projektų siekiant mokesčių sistemos struktūros tobulinimo, dėl Europos socialinių teisių ramsčio įgyvendinimo ir socialinių partnerių kompetencijų ugdymo komisijos. 

received_580511806092413

Bene svarbiausias LR Trišalės tarybos posėdžio klausimas buvo pirmasis, kuriuo svarstyti teisės aktų pakeitimo projektai dėl kaitinamojo tabako akcizų tarifų, fizinių asmenų nekomercinės paskirties nekilnojamojo turto apmokestinimo didinimo. Didėjantys akcizų tarifai, nekilnojamojo turto ir žemės mokesčiai lems didesnes išlaidas, o tai ypač atsilieps socialiai pažeidžiamiems ir minimalų darbo užmokestį gaunantiems darbuotojams. Profesinės sąjungos, tarp kurių ir LPS „Sandrauga“, nepritaria mokesčių didinimui ir mano, kad tai yra silpnai išdiskutuota tema. 

Posėdyje, po bankų eksperto pristatytos apžvalgos, visais klausimais įrodinėta neva didžiuosius prekybos centrus ir bankus apmokestini niekaip negalime. LPS „Sandrauga“ atstovai pasisakė, kad mokestis prekybos centrams ir bankams turėtų būti taikomas. Keista, tačiau šiuo klausimu tylėjo ir nieko nepasisakė kitų profesinių sąjungų atstovai. Sakoma, kad paprastai žmonės nutyla, kai pritrūkstama žinių arba nenorima kažko pasakyti, o galbūt tylima, nes nesugebama bendrauti ar palaikyti ryšius.

Trišalės tarybos susirinkime buvo nustatyta, kad teikiami tokio masto mokesčių įstatymų projektai ir įsigaliojimas kartu su Biudžetu yra ydinga ir mažinanti stabilumą valstybėje praktika. Priimant mokesčių įstatymų pakeitimus, turėtų būti laikomasi ne mažiau nei šešių mėnesių įsigaliojimo termino, o jis trumpinamas tik tada, kai yra aiškiai pagrindžiama kodėl skubesnis įsigaliojimas yra kritiškai būtinas. Trišalės tarybos manymu, yra kenkiama valstybės teisinio reguliavimo ir socialiniam stabilumui bei piliečių ir investuotojų pasitikėjimui valstybe.

Posėdyje darbdavių ir darbuotojų atstovų nuomonės dėl konkrečių įstatymų projektų pasiūlymų išsiskyrė, tačiau vieningai sutarta, kad mokesčių reguliavimas ir juo sprendžiamos problemos turi būti vertinami ir sprendžiami kompleksiškai. LPS „Sandrauga“ dalinai pritaria prezidento siūlomoms pataisoms ir laikosi pozicijos, kad būtų gerinamos darbuotojų sąlygos.