Apie rudens ekonominę prognozę

Europos Komisija skelbia 2019 m. rudens ekonominę prognozę, kurioje numatoma, kad 2020 ir 2021 m. ES šalių ekonomika ir toliau augs. Teigiama, kad darbo rinkos vis dar stiprios, o nedarbas toliau mažėja. Panašu, kad ES ekonomika pereina prie užsitęsusio augimo ir sumažėjusios infliacijos laikotarpio, o pateiktoje prognozėje Lietuvai tikimasi bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo. 

pinigine-kaip-pritraukti-pinigus

Numatomas metinis realaus BVP augimas Lietuvoje bus 3,8 %, kuris yra šiek tiek didesnis nei 2018 m. Vis dėlto Lietuvos realiojo BVP augimas turėtų sumažėti iki 2,4 % dėl prastėjančios padėties užsienio rinkoje 2020 bei 2021 m. Tikimasi, kad prognozės laikotarpiu privataus vartojimo augimas išliks stiprus, t. y. didesnis nei trys procentai. Panašu, kad šiais metais sparčiai išaugo ES finansuojamos investicijos, todėl iki 2021 m. numatomas panašus jų augimas.

Po 2018 m. ženkliai padidėjusio žmonių užimtumo Lietuvoje, tikimasi, kad augimas tęsis ir 2019, ir 2020 m. Pagrindinė užimtumo didėjimo priežastis yra aukštas imigracijos lygis, kuris turėtų viršyti didelį emigracijos lygį. Laisvų darbo vietų skaičius išlieka ne mažas, ypač transporto ir statybų sektoriuose, tačiau šį trūkumą padeda užpildyti atvykėliai ne iš ES šalių. Prognozuojama, kad smarkiai sumažėjęs nedarbo lygis sudarys 6,2 %. Tikimasi, kad padidėjęs Lietuvos minimalus darbo užmokestis bei itin aukštas užimtumo lygis, nors ir lėčiau nei 2018 m., padidins šalyje darbo užmokestį.

Lyginant su 2018 m., Europos Komisija prognozuoja Lietuvoje 2,4 % sudėtinio vartotojų kainų indekso (SVKI) infliaciją. Manoma, kad 2020 ir 2021 m. ji laipsniškai sumažės iki 2,1 %, nes numatomas naftos kainų sumažėjimas turėtų kompensuoti kylančias alkoholio ir tabako gaminių akcizų kainas.

Taip pat tikimasi valdžios sektoriaus subalansuoto biudžeto po pastarųjų trejų metų pertekliaus. Nominaliojo balanso sumažėjimas 2019 m. yra susijęs su didesnėmis nei planuota valdžios sektoriaus išlaidomis bei kitomis papildomomis išlaidomis.

Taigi, stipri Lietuvos vidaus paklausa ir atsparus eksportas ir toliau palaiko šalies ekonomiką. Prognozuojama, kad iki 2021 m. dėl silpnų pagrindinių prekybos partnerių Lietuvos ekonominis augimas vis labiau priklausys nuo vidaus paklausos.

2019 m. rudens ekonominė prognozė Lietuvai 

2019 m. ES rudens ekonominė prognozė 

Daugiau informacijos: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/lt/ip_19_6215

Parengta pagal Europos Komisijos atstovybę Lietuvoje