Išmokas skirstys pagal gerus darbus

Lietuvos Respublikos Vidaus reikalų ministerija informuoja, kad ugniagesiams, gesinusiems gaisrą Alytuje, skirtos finansinės paskatos. 

gaisras-alytuje-5db18f81910e4

LR Vidaus reikalų ministerija ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas ugniagesiams skyrė daugiau nei 250 tūkst. eurų vienkartinėms piniginėms išmokoms. Pranešama, kad piniginės išmokos skirtos 254-iems ugniagesiams gelbėtojams. Apytiksliai kiekvienam turėtų tekti beveik 1 tūkst. eurų. 

Alytaus savivaldybė į specialiai atidarytą sąskaitą gaisro padariniams likviduoti bei gaisravietėje dirbusiems premijoms paaukoti iš viso surinko 212,2 tūkst. eurų. Iš jų per 172,4 tūkst. eurų skirta ugniagesiams ir gaisrą numalšinti padėjusiems darbininkams. Skelbiama, kad į specialiai atidarytą sąskaitą pavedimų sulaukta ir iš Lietuvos, ir iš kitų ES šalių.

Primename, kad gaisras Alytaus įmonėje „Ekologistika“ kilo spalio 16 d., kuris buvo užgesintas per kelias dienas, tačiau sudegusios padangos vis dar smilko ir teršė aplinką, todėl gaisravietėje ugniagesiai dirbo iki spalio mėnesio pabaigos.

Padangų gaisrą Alytuje gesinusių ugniagesių sveikata buvo tikrinama laboratorijoje. Kaip skelbia Delfi.lt, patikrinus rasta, kad 7 iš 10 ugniagesių turi tam tikrų sveikatos sutrikimų. Buvo patikrinta apie 30 ugniagesių gelbėtojų, kuriems atlikti laboratoriniai ir instrumentiniai tyrimai. Skelbiama, kad ugniagesiams ūmių apsinuodijimų nėra nustatyta. Dažniau nei įprastai kas penktas turi nesunkių kvėpavimo sutrikimų. Kraujo tyrimus tirti dėl dioksinų planuojama siųsti į užsienio laboratorijas, nes Lietuvoje dioksinai nėra tiriami.

Gaisrą gesinę ugniagesiai prasitarė apie tikrąsias darbo sąlygas. Pasakojama, kad pirmomis dienomis teko dirbti neturint tinkamos apsauginės įrangos ir negalint pasinaudoti tualetu. Teigiama, kad išėjus trumpam atokvėpio iš gaisro ir nusiėmus kvėpavimo aparatą, ugniagesiai buvo priversti būti dideliame smoge. Teko naudotis savo asmeniniais kvėpavimo organų apsaugos aparatais, kai kurie patys pirko žibintus darbui naktį. Nebuvo pasirūpinta nei ištuštėjusiomis ugniagesių vaistinėlėmis automobiliuose, nei prakiurdyta jų avalyne.

Kad Alytaus gaisro tyrimas būtų nepriklausomas, objektyvus ir atsakytų į visus esminius klausimus, į darbo grupės sudėtį turi būti įtraukti Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos atstovai, buvę Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos vadovai, nepriklausomi civilinės ir priešgaisrinės saugos ekspertai. Atrodytų, žvelgiant į darbo grupės sudėtį, kad tarnybos tirs pačios save. Netgi atskiriems seimo nariams lieka neaišku, kodėl nebuvo visapusiškai ištirtas kancerogenų kiekis gaisrą gesinusių kraujyje. Taigi belieka viltis, kad ugniagesiams gelbėtojams bus sumokėti pinigai ir už dirbtus viršvalandžius, ir kad jų užteks bent vaistams nusipirkti…