,,Ėdimasis“ darbe: kaip su tuo susitvarkyti?

Vis dažniau darbuotojai patiria stresą savo darbo aplinkoje. Bene daugiausiai su tuo susiduria sekretorės, padavėjos, vadybininkai, redaktoriai, policininkai bei medikai. To priežastys – būtinumas prisitaikyti prie kitų žmonių poreikių, sunkus kontroliavimas galimų įvykių. Šaltiniai, kurie kelia stresą, gali būti įvairūs ir subjektyvūs.

Išvengti visų stresą, keliančių veiksnių, yra neįmanoma – kiekvienas vykstantis pokytis jį sukelia. Ne veltui, stresas dažniausiai yra laikytinas kaip neigiamas veiksnys. Dažnais atvejais stresą ir net diskriminaciją sukelia darbdavio turimos asmenybės savybės. Visa tai pyktis-darbe-82156233nepaisoma darbo kodekso, kuris nurodo, kad darbdavys privalo sukurti tokią darbo aplinką, kurioje darbuotojas ar jų grupė nepatirtų priešiškų, neetiškų, žeminančių, agresyvių, užgaulių, įžeidžiančių veiksmų, kuriais kėsinamasi į atskiro darbuotojo ar jų grupės garbę ir orumą, fizinį ar psichologinį asmens neliečiamumą ar kuriais siekiama darbuotoją ar jų grupę įbauginti, sumenkinti ar įstumti į beginklę ir bejėgę padėtį. Visgi, patiriamas stresas gali būti ir pozityvus. Jis organizmui yra teigiamas ir naudingas, skatina siekti geresnių rezultatų bei stiprina imunitetą, vadinasi tai – skatina siekti savo tikslų. Svarbu suprasti, kas kelia stresą – laiko trūkumas įpareigoja įvertinti darbų prioritetus, peržvelgti darbo krūvį, socialinis spaudimas – skatina pertvarkyti tarpusavio santykius.

Darbuotojui norint kovoti su stresu, patiriamu darbo aplinkoje, yra rekomenduojama daugybė veiksmingų būdų.  Vienas svarbiausių – fizinis aktyvumas, kurio metu organizmas gamina endorfinus, kurie slopina stresinę reakciją ir veikia raminančiai. Ne ką mažiau svarbu yra geras poilsis, dažnas buvimas gryname ore, sveikas maitinimasis bei bendravimas su žmonėmis, kurie sukelia teigiamas emocijas – palaiko ir skatina eiti pirmyn. Streso visiškai išvengti nepavyks, tačiau galima išmokti tai įveikti ir įvaldyti, rezultate – tai gali padėti keistis ir auginti turimą asmenybę.

Blogas darbo sąlygas kuo labiau gerinti taip pat siekia LPS „Sandrauga“. Ši sąjunga suvienija dėl bendro visų darbuotojų intereso, t. y. saugių ir sveikų darbo sąlygų, darbo užmokesčio, darbuotojo garbės ir orumo gynimo, darbuotojo šeimyninių įsipareigojimų, socialinių – ekonominių garantijų užtikrinimo, lygių galimybių skatinimo politikos plėtimo, darbo laiko ir poilsio laiko suderinimo.