Trišalės tarybos posėdis

Šiandien Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje vyko Trišalės tarybos posėdis, kuriame dalyvavo ir LPS „Sandrauga“ atstovai. Posėdyje vyravo ne tik diskusijos, bet ir buvo svarstoma dėl LR darbo kodekso 138 str. pakeitimo – siūloma asmenims, auginantiems mažamečių vaikų, suteikti papildomą atostogų dieną per mėnesį, taip pat aptariama psichologinio smurto darbe prevencijos ir sprendimo būdai, nagrinėjamas nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialinio draudimo įstatymo pakeitimas.

76602225_440822173293021_8787012950243147776_nKaip ir visuomet, posėdis prasidėjo darbotvarkės tvirtinimu. Pirmasis pareiškimas buvo pateiktas LR Prezidento patarėjų – dėl LR darbo kodekso 138 straipsnio pakeitimo – numatyti, kad  darbuotojams, auginantiems vieną arba du vaikus iki dvylikos metų arba auginantiems neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų būtų suteikiama viena papildoma poilsio diena per mėnesį (arba sutrumpinamas darbo laikas dviem valandomis per savaitę), auginantiems tris ir daugiau vaikų iki dvylikos metų, – dvi dienos per mėnesį (arba sutrumpinamas darbo laikas keturiomis valandomis per savaitę). Darbuotojų, dirbančių ilgesnėmis negu aštuonios darbo valandos pamainomis, prašymu šis papildomas poilsio laikas gali būti sumuojamas kas trys mėnesiai. Taip pat vyko LR trišalės tarybos pirmininkės Kristinos Krupavičienės diskusija dėl psichologinio smurto darbe prevencijos ir sprendimo būdų – tam įtakos turėjo visuomenę sujaudinusi žinia, kad dėl psichologinio smurto darbe iš gyvenimo pasitraukė jaunas traumotologas ir dviejų vaikų tėvas. Kitas svarstytinas klausimas buvo nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialinio draudimo įstatymo pakeitimas – siūloma atsisakyti LR nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialinio draudimo įstatyme pakeliui į darbą /iš darbo draudimo – apdraustasis, įvykus nelaimingam įvykiui, gautų išmoką pagal LR ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymą, įvykį traktuojant kaip buitinę traumą. Posėdžio pabaigoje buvo aptarta Garantinio fondo 2018 metų veiklos ir sąmatų vykdymo ataskaitos bei Lietuvos kelių transporto sektorius.

Galiausiai, baigiamąją kalbą bei nutarimą dėl kito trišalės tarybos posėdžio laiko tarė Lietuvos Respublikos trišalės tarybos pirmininkė Kristina Krupavičienė.