Kas padės Kazlų Rūdos merui dirbti skaidriai ?

Metų pradžioje paskelbus Kazlų Rūdos savivaldybės mokyklų tinklo pertvarkos 2020 metų bendrojo plano projektą, tarp gyventojų kilo nemažas sąmyšis. Reikalavimas tokiam pertvarkymui turi būti paremtas konkrečiais paskaičiavimais. Deja, projekto rengėjai su meru priešakyje sunkiai suskaičiuoja iki 11-kos. Imituojant tinklo pertvarką uždaromos savivaldybės mokyklos kaip atskiri juridiniai vienetai, tačiau atidaroma daugiau skyrių, taip iš esmės paliekant tokį pat mokyklų skaičių tinkle. Paskaičiuokime – buvo 11 mokyklų, liko viena mokykla ir 10 skyrių…
Sukilę mokytojai, mokiniai, tėvai klausia kur protas, kur logika ? Koks tikslas prie gimnazijos prijungti pagrindinę bei pradinę mokyklas kaip skyrius, bet palikti Plutiškių gimnaziją, kuri yra mažiausia mokinių skaičiumi gimnazija, bei prasčiausia savo rezultatais?
Projekto svarstymas niekaip negalėjo prasidėti be LR Švietimo ministerijos rašytinio pritarimo, tačiau čia kaip ir senais laikais ! Vyriausybės atstovas Marijampolės ir Kauno apskrtitims bijo Varaškos ,,iniciatyvos” ir 2020-02-05 rašte teisinasi, kad “Artimiausiu metu Kazlų Rūdos savivaldybės administracija kreipsis į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją, kuriai pateiks bendruomenių sprendimus su juose nurodytomis pastabomis Bendrojo plano atžvilgiu. Minėtai institucijai pateikus savo siūlymus, Kazlų Rūdos savivaldybės taryba, įvertinus juos, priims galutinį sprendimą”.
Ar supratote, ką reiškia tokia rašliava ? Reiškia, kad dar kažkas, kažkada tik kreipsis, tačiau ir be teisinio pagrindo skubama kuo greičiau priimti sprendimus. Klausimai dėl sprendimų skaidrumo neturi skaldyti rajono žmonių, juos reikia ir Vyriausybės atstovo tarnyba privalo spręsti kuo greičiau.
LR švietimo ministerijos atsakingi asmenys, irgi nenori skaidrumo –nors ministerijoje ir buvo užregistruoti Kazlų Rūdos Prano Dovydaičio pagrindinės mokyklos darbo grupės pateikti pasiūlymai ir pastabos, tačiau 2020-02-05 gautame atsakyme sakoma, kad Ministerija nėra gavusi Kazlų Rūdos savivaldybės kreipimosi dėl Kazlų Rūdos Prano Dovydaičio pagrindinės mokyklos bendruomenės nepritarimo Projektui, todėl negali išreikšti savo pozicijos dėl Kazlų Rūdos Prano Dovydaičio pagrindinės mokyklos pateiktų argumentų ir siūlymų. Tačiau vasario 12 dieną paaiškėjo, kad Kazlų Rūdos savivaldybės meras klausimą dėl Projekto tvirtinimo jau įtraukęs į savivaldybės tarybos posėžio darbotvarkę tarsi būtų gavęs ar iš anksto žinotų ministerijos palaiminimą savo sugalvotam, galimo mėnulio fazių įtakotam, bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos modeliui.

Stebuklui, o gal atsitiktinumas, bet vasario 12 d., ŠM ministerijoje LPS,,Sandrauga“ dalyvavo posėdyje dėl švietimo kolektyvinės sutarties atnaujinimo, todėl pasiteiravome Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento direktoriaus Aido Aldakausko dėl susiklosčiusios situacijos. Jis užtikrino, kad ministerija tikrai nėra parengusi atsakymo dėl Kazlų Rūdos savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos 2020 metų bendrojo plano projekto. Jo žodžius patvirtino ir viceministrė Prof. dr. Jolanta Urbanovič.
Didžioji dalis žmonių supranta, kad pertvarkos savo esme turėtų daryti pozityvius, darnius pokyčius, kurie ateityje užtikrina progresą, rajono klestėjimą. Todėl labai svarbu ne niekinti, negązdinti, netyčiotis iš žmonių, kurie taip pat kaip ir meras yra lygiateisiai piliečiai ir nori padėti savo kraštui. Sukiršinta bendruomenė, iš mokyklų į kitų savivaldybių mokyklas pasirengę pereiti mokiniai.
Žmonės dėl savo ateities tiesiog provokuojami kovoti, imtis kraštutinių priemonių. Lietuvos profesinė sąjunga ,,Sandrauga” jau nekartą išklausė ir suprato bendruomenės lūkesčius. Mūsų pareiga ne tik ginti bendruomenę , bet ir padėti žmonėms suprasti, kad tikrieji savo krašto šeimininkai yra būtent jie-rajono gyventojai.

Akivaizdu, kad kartais žmogui gali būti sunku suprasti švietimo reikšmę Kazlų Rūdos savivaldybėje, todėl rajono gyventojams, ateina laikas, jau pats laikas visiems imtis veiksmų ir kovoti už savo teises.

Rūta Geležinė