Kreipimasis dėl reikalavimo pradėti skubius veiksmus esant beprecedentei situacijai

Atsižvelgiant į tai, kad Lietuvos Respublikos Vyriausybė priėmė nutarimą paskelbti karantiną visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje dėl šalyje sparčiai plintančio žmonių sveikatai ir gyvybei pavojingo viruso, Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ kreipiasi į LR Seimą ir LR Vyriausybę su raginimu imtis visų reikalingų priemonių, kad būtų užtikrintas medicinos, socialinių darbuotojų ir pareigūnų aprūpinimas būtinosiomis sveikatos saugos priemonėmis. LPS „Sandrauga“ taip pat siūlo ieškoti finansinių galimybių ir mokėti šių profesijų darbuotojams priedus prie atlyginimo už kenksmingas darbo sąlygas. 

LPS „Sandrauga“ supranta, kad visi Lietuvos Respublikos piliečiai atsidūrė pavojingoje situacijoje, tačiau minėtų profesijų darbuotojai kasdien susiduria su ypatingai aukšta rizika (tenka kontaktuoti su užsikrėtusiais ir galimai užsikrėtusiais asmenimis) ir smarkiai išaugusiu darbo krūviu. Neužtikrinus jų sveikatos apsaugos, netolimoje ateityje gali sutrikti visuomenei ir valstybės stabilumui gyvybiškai svarbių institucijų veikla. Todėl medicinos, socialinių darbuotojų ir pareigūnų saugių darbo sąlygų užtikrinimas turi būti laikomas prioritetu.

Šiuo metu visa Lietuva ir pasaulis susiduria su precedento neturinčia krize, kuri turės skaudžių padarinių visai ekonominei, socialinei bei politinei šalies sanklodai. Todėl ryžtingų veiksmų privaloma imtis nedelsiant. LPS „Sandrauga“ atkreipia dėmesį, kad karantino sukeltos ekonominės problemos pirmiausia palies socialiai pažeidžiamiausius visuomenės sluoksnius: pensininkus, neįgaliuosius, vienišus tėvus, darbo neturinčius asmenis. Šiems žmonėms vienas iš skaudžiausių krizės padarinių yra greitai kylančios būtiniausių maisto produktų kainos. LPS „Sandrauga“ nuomone, bet koks delsimas vengiant reguliuoti ne tik dezinfekcinio skysčio ar sveikatos apsaugos priemonių bet ir būtiniausių maisto produktų krepšelio kainas, neįvedant vyriausybinio reguliavimo, yra akivaizdus socialiai pažeidžiamiausių grupių apiplėšinėjimas, vedantis į nusivylimą valstybe ir šalies destabilizaciją. LPS „Sandrauga“ stebi Konkurencijos tarybos neveiklumą, pasyvią Lietuvos banko poziciją, mato paprastiems žmonėms nesuprantamą kai kurių politikų atvirą veikimą prieš visos šalies sutelktas pastangas kovoje su koronavirusu.

Atsižvelgdami į tai, kad nevaldomas kainų kilimas stipriai pablogins socialinę padėtį Lietuvoje, reikalaujame LR Vyriausybės imtis iniciatyvos ir atsakomybės ir nedelsiant taikyti kainų reguliavimą sveikatos apsaugos priemonėms bei būtiniausiems maisto produktams kaip tai padarė kai kurios Europos Sąjungos šalys.