Kodėl kai kurios profesinės sąjungos viešai išduoda dirbančiuosius?

Plaktukas

Šiandien vykusiame  posėdyje profesinių sąjungų ir Vyriausybės atstovai derėjosi dėl 2021 metų nacionalinės kolektyvinės sutarties pasirašymo.

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ atstovus nemaloniai nustebino Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo viceministrės Eglės Radišauskienės svarstymai, kad reiktų atsisakyti nuostatos apsaugančios profesinės sąjungos narį nuo atleidimo iš darbo be profesinės sąjungos sutikimo. Neaišku, kodėl viceministrė avansu pasiūlė svarstyti galimybę atitinkamai išdarkyti Profesinių sąjungų įstatymą, pakeičiant jį taip, kad atitiktų liberalistinio Darbo kodekso nuostatas.

Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ primena, kad naujasis Darbo kodeksas tik dar labiau apsunkino Lietuvos dirbančiųjų padėtį, pagilino socialinę atskirtį, todėl šią viceministrės Eglės Radišauskienės iniciatyvą vertina kaip bandymą bet kokia kaina iki rinkimų galutinai užsmaugti profesines sąjungas.

Keista ir nesuprantama, kodėl tokiai savižudiškai minčiai pritarė ir kai kurios kitos posėdyje dalyvavusios, save profesinėmis sąjungomis vadinančios organizacijos. Gal jų vadovai yra iš kitos planetos ir pamiršo, jog profesinių sąjungų misija – ginti dirbančiųjų teises?

„Sandraugos“ pirmininkas Kęstutis Juknis įsitikinęs, kad kai kurie politikai ir valstybės tarnautojai bei jiems pataikaujančios bedantės profesinės sąjungos (priešingai nei išsivysčiusiose Vakarų šalyse) daro viską, kad susilpnintų darbuotojus ginančias organizacijas. Lieka neaišku, ar šių organizacijų nariai suvokia, kad jų lyderiai juos ciniškai išduoda?