Direktoriaus stilius atsibodo visiems – ką veikia ministerija?

masito pramonė

Mažiau ne prieš metus Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centrui stojusio vadovauti Tomo Sabaliausko vadovavimo metodai sukėlė atgarsį ne tik žiniasklaidoje – pažeistas darbuotojų teises bei interesus stojo ginti ir Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“. Konfliktinę situaciją kuriam laikui pavyko suvaldyti, įtampa trumpam atlėgo. Profesinė sąjunga netgi pasiūlė vadovui racionalią išeitį – pradėti kolektyvines derybas. Darbo kodeksas primygtinai nurodo, kad gavus iš profesinės sąjungos kreipimąsi dėl kolektyvinių derybų, jas reikia pradėti per 14 d., o ne pradėti filosofuoti išvedinėti teorijas, rašinėti raštus ir prašyti profsąjungos narių pavardžių.

Per šį vadovo trypčiojimo laikotarpį, profesinė sąjunga gavo ne vieną nerimą keliančią žinią dėl nesibaigiančios įtampos Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centre. Į „Sandraugą“ kreipėsi ne tik profsąjungos nariai dėl administracijos vadovų nekompetencijos ir destrukcijos. Skunde, kurį pasirašė dešimtys mokymo įstaigos darbuotojų (ne vien profsąjungos nariai!), atkreipiamas dėmesys į aukštus postus įstaigoje paskirtų asmenų žinių ir gebėjimų stoką, neatitikimą pareigybės aprašyme keliamiems reikalavimams. Rašto autoriai teigia, kad minimi asmenys nesugeba paaiškinti mokymo įstaigos vizijos, neatsako į elementarius darbo klausimus, nesupažindina su naujomis tvarkomis, nepateikia savalaikės informacijos, kuri būtina ugdymo proceso vykdymui, ir iš esmės net neturi reikiamos kompetencijos. Skundą gavusi Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ svarsto galimybę taikyti poveikio priemones vadovui. Keista tai, jog direktorius, užuot kišdamasis į profesinės sąjungos vidaus reikalus, siekdamas sužinoti narių pavardes, nesirūpina savo vadovavimo gebėjimų tobulinimu ir kolektyvo telkimu bendriems darbams, pastatų, nekilnojamojo turto, esančio Kauno senamiestyje išsaugojimu bei ugdymo proceso užtikrinimu.  Dirbančiųjų teigimu, direktoriauti pradėjus Tomui Sabaliauskui, mokymo centre atmosfera tapo chaotiška, privertusi iš darbo išeiti daugybę kompetentingų darbuotojų.  Į jų vietą skubiai priimant naujus žmones, skatinamos kalbos apie susidorojimus su patyrusiais, tačiau direktoriui neįtikusiais ilgamečiais specialistais. Daug metų mokymo centrui atidavę pedagogai pastebi, kad centre mažai dėmesio skiriama veiklai, profesiniam orientavimui, tinkamam mikroklimato užtikrinimui. Įstaigos steigėjui Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai dabar jau laikas ne tik įvertinti, ar ištaisyti nustatyti trūkumai, bet ir kitą situaciją, kodėl šis vadovas nesilaiko įstatymų reikalavimų, nepradeda kolektyvinių derybų, niekaip nenori dalykiškai išspręsti susidariusių problemų.

LPS „Sandrauga“ susisiekė su Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atsakingais vadovais, norėdama išsiaiškinti ko tokiu „darbo stiliumi“ siekia direktorius. Mus patikino, kad ir jie yra nustebę dėl direktoriaus veiklos.

Primename, kad Centrą per šį trumpą laiką, neapsikentę sumaišties ir įtampos, paliko daugiau nei 15 ilgamečių, aukštos kvalifikacijos darbuotojų. Jie, kaip teigė vienas pedagogas, negali nusileisti iki „gyvulių ūkio“ lygio.

Ar atsikvošės Švietimo, mokslo ir sporto ministras ir imsis priemonių, ar paliks šią situaciją spręsti ateinantiems ministerijos vadovams, greitai pamatysime. Tačiau kyla įtarimas, kad ir ministeriją, ir Tomą Sabaliauską galbūt sieja kiti, neviešinami susitarimai, kuriais turėtų pasidomėti ir Specialiųjų tyrimų tarnyba.