Ar kolektyvinė sutartis išspręs įsisenėjusias kelininkų bėdas?

susitikimas Endriejave

Rugsėjo 22 d. Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ atstovai lankėsi Žemaitijoje, pas AB „Kelių priežiūra“ Vakarų regiono darbuotojus. Atvykome ne šiaip sau – dėl planuojamos pasirašyti kolektyvinės sutarties. Išklausėme ir aptarėme aktualias darbininkams problemas, nusiskundimus ir pasiūlymus, svarstėme, kaip būtų galima palengvinti sunkias kelininkų darbo sąlygas.

O tų nusiskundimų iš darbuotojų pusės, deja, būta ne vieno: susidarė įspūdis, kad sudėtingomis sąlygomis dirbantys žmonės nėra labai vertinami savo vadovų.

Kaip gi kitaip paaiškinsi aplinkybę, kad per vasaros karščius asfaltą liejantys darbininkai ne visad gauna net vandens nusiprausti žliaugiančiam prakaitui, jau nekalbant apie kitokias higienos priemones. Nelabai daug garbės vienai didžiausių Lietuvos bendrovių daro ir  faktas, kad lauko darbininkai gamtinius reikalus atlieka kur papuola, nes mobilių lauko tualetų tiesiog nėra. Vargina darbininkus ne tik elementarių higienos priemonių trūkumas ar sanitarijos problemos, bet ir dirbami viršvalandžiai, nuolat didėjantis darbo krūvis, menkas atlygis už darbą, elementarios pagarbos žmogui nebuvimo.

„Sandraugos“ atstovai, išklausę Žemaitijos kelininkų, parengė skubius pasiūlymus derinamai kolektyvinei sutarčiai ir įteikė juos AB „Kelių priežiūra“ vadovui.

„Ilgus metus kelininkai dirba tikrai sunkiomis sąlygomis, padėtis sunkiai keičiasi į gerą pusę, todėl tikimės, kad kolektyvinės derybos nors iš dalies išspręs įsisenėjusias problemas“, – kalbėjo Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis.

Žemaičiai – vyrai tvirti, tačiau ir jiems jau senka kantrybė. Galėtų juos kada nosr aplankyti ir įmonės vadovai, kurių – dažnai besikeičiančių – darbininkai nėra akyse matę, nors papasakoti jiems tikrai turi ką.

Tikėkimės, kad vienaip ar kitaip, kolektyvinės derybos prisidės prie darbininkų padėties pagerinimo.