Su nauja valdžia, naujas ir mokestis

Dar neatradusi vieningumo vyriausybė, sugalvojo Lietuvos žmones apkrauti dar vienu mokesčiu. Kol LR Prezidentas užsiėmęs svarstymais apie ministrų kandidatūras, Vyriausybėje laikinai einantis pareigas sveikatos ministras A. Veryga sugalvojo savo kandenciją užbaigti su griausmu atnaujindamas pasiūlymą dėl  cukraus mokesčio. 2017-aisiais apmokestinti cukrų rėmė ir tuometinis Europos Sąjungos (ES) sveikatos komisaras Vytenis Povilas Andriukaitis, tačiau tuometinė dauguma nemanė, jog bus pasiektas norimas efektas ir šį pasiūlymą atmetė.

Anot „Swedbanimagesk“ ekonomisto Nerijaus Mačiulio šis mokestis potencialiai papildytų biudžetą 100 mln. Eurų, taip pat keistų gyventojų elgseną  į „gerąją pusę“, nes skatintų rinktis sveikesnius produktus. Pagal jo skaičiavimus, neaišku kuom remiantis, duonos kepalas pabrangs vos 2 centais, ir to nepajaus būtiniausias prekes perkantys pirkėjai.

Kuris žmogus pasaulyje renkasi prastesnį maistą savo noru???? Atrodo kad žmonės su tokiais pasisakymais niekada nėra matę gatvėje ar parduotuvėje senyvo amžiaus žmogų kuris skaičiuoja centus pigiausiam duonos kepalui nusipirkti. Greičiausiai per savo didelį priteklių nemato realios Lietuvos žmonių kasdienybės. Matyt Lietuvoje žmonės maistą perką tik egzistavimui, kad galėtų visas savo gaunamas pajamas grąžinti vyriausybei, užkrautų mokesčių būdu.

Problema nėra tame, kad Lietuvos žmonės savu noru valgo prastą maistą. Problema yra tame, kad pirmarūšiai maisto produktai Lietuvoje yra kone dvigubai brangesni nei tarkim Danijoje. Taip pat į Lietuvą atvežamas didesnis procentas antrarūšių ir trečiarūšių maisto produktų. Žmonės perka pigiausia maistą  kuris nėra sveikos sudėties dėl to kad negali įpirkti sveikesnių produktų.

Tačiau kaip kalba pakrypsta apie MMA didinimą, kuris šiuo metu siekia tik 608 Eur. (bruto), valdžios atstovai nėra linkę be didelių apsvarstymų pagerinti Lietuvos piliečių pragyvenimo lygį. Kažkodėl dauguma linkę akcentuoti tik būtiniausiu žmogaus poreikius, būtiniausių maisto produktų krepšelį ir mokesčius už butą. O ką daryti ypač jaunoms šeimoms? kurių būtiniausios išlaidos yra ne tik maistas ir mokesčiai, bet ir išlaidos vaikų išsilavinimui, rūbams ir nenumatytoms kitoms išlaidoms, kurios jaunose šeimose ypač aktualios. Tačiau nepagalvoja, kad žmogus turi iš savo pajamų ne tik egzistuoti, bet ir gyventi.

Aut: Pelėdų Šilelis