Netylėkime kai turime priemonių save apsaugoti

Artėja žmogaus teisų diena. Ji 1948 m. gruodžio 10 d. įtvirtinta visuotine žmogaus teisių deklaracija. Šis Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos priimtas dokumentas yra visuotinai svarbus, juo remiantis taip pat buvo sukurta ne tik daugelis žmogaus teises reglamentuojančių tarptautinių teisės aktų, bet ir Lietuvos Respublikos Konstitucija, kurioje įtvirtintos žmogaus teisės, laisvės ir pareigos. Joks kitas įstatymas negali prieštarauti Konstitucijai.

Deja, bet visuomenei sparčiai tobulėjant, žmonės vis dar tyliai kenčia ir leidžia pažeidinėti jų teises. Kaip akivaizdžiai pažeidžiamos žmogaus teisės, matome iš Baltarusijos situacijos. 705958-296642-756x425Kuomet prabilę žmonės yra uždaromi į kalėjimus, prieš juos naudojamas fizinis smurtas ir šiuos įvykius lydi ne viena mirtis. Visą tai daro valdžia ir jos pareigūnai. O kas gina paprastus žmones? Senosios demokratinės valstybės, kurios gali šią situaciją pakeisti, tik stebi tai iš šono lyg spektaklį, ir imasi tik deklaruojamų veiksmų. O juk tokia situacija brendo metų metus ir žmonės visa tai toleravo.

Žmogaus teisų pažeidimas yra aktualus ir darbo santykiuose. Atrodo lyg niekur nepabėgom nuo feodalizmo, „jei gimei valstiečiu, juo ir liksi“, o gyvenimas eina luomų visuomenės pagrindu. Nors visos sąlygos ginti savo teises yra. Klaida save laikyti nuskriaustuoju, kuomet pats žmogus nerodo pastangų apsaugoti savo teisėtus interesus ir nusileidžia kai kurių darbdavių daromiems sprendimams.

Dažnu atveju žmogus, patenka į bejėgišką padėtį kai pradeda kelti klausimą dėl savo teisėtų interesų užtikrinimo darbo aplinkoje ir darbo santykiuose. Darbdavys, „nugesina“ šį triukšmą, vos tik paminėdamas atleidimą iš darbo. Tuo ir naudojasi dauguma darbdavių. Gaila, bet šiuo metu kai kurie nenaudėliai naudojasi žmonėmis ir yra visuomenės piktžolės, kuriai išrauti nepakanka vieno darbuotojo pastangų.

Tam, kad šią tironiją užbaigti nereikia slėptis ir tylėti, tikėdamasis, kad viskas pasibaigs savaime. O padėti dalyvauti darbo santykiuose padeda Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ teisininkai, darbuotojai, profsąjungos nariai.

Nesvarbu kokio amžiaus darbuotojas, visada patarimas iš šono, ypač darbo teisės klausimais, yra reikalingas. Žmogus supranta, kad jis ne vienas kai turi užnugarį ir sukaupia daugiau drąsos prabilti apie pažeidžiamas savo teises. Taip opi visuomenės problema, kuri yra labai gerai slepiama politikų, kaip ir kai kurių darbdavių veiksmų, kurie neatitinka įstatymų.

Minėdami artėjančią žmogaus teisų dieną, nepamirškite, kad tai ne tik ant popieriaus parašyti žodžiai, bet įstatymais įtvirtintos garantijos.

Aut: LPS „Sandrauga“ teisininkė Ieva Dambrauskaitė

Daugiau skaitykite: www.sandrauga.lt