Liga raita joja, sveikata pėsčia vaikščioja

Lietuva jau pirmauja nuo Covid -19 susirgusių asmenų skaičiumi. Kaip visada, pirmoje eilėje pasaulyje pasirodom ne tose srityse kur norėtumėme. Kaimyninės šalys, taip pat ir broliai Latviai, geriau susitvarko su korona virusu, taikydami švelnesnes prevencines priemones. Šalyje įprasta įtvirtinti kiek įmanoma griežtesnes reguliavimo priemones, o jų nesilaikymui taikyti pagrindinę sankciją – baudą. Valdžiai atrodo, kad baudas mokėdami žmonės netikėtai taps sąmoningesni…

Kaip ten bebūtų, šie metai buvo permainingi ir neramūs. Ypač didelis dėmesys atiteko seimo rinkimams ir politikos permainoms. Juk sunkiausia yra perimti valdžią esant kritinei situacijai šalyje. Nežiūrint to, norintiems atsirado laiko išanalizuoti ministrų kompetencijas, bei turimų bakalauro diplomų skaičių. Pasiektas progresas – nustota egzaminuoti pertekliniame užsienio kalbų mokėjime.

Daugelis tikėjosi bei naiviai galvojo, jog tik atsiradęs virusas tuoj pat išnyks, ir viskas bus kaip buvę. Deja, artėjančios šventės visam pasauliui, kartu ir mūsų mylimai Lietuvėlei, bus visiškai kitochernobyl-influenza-social-media-polemica-v4-382948-1280x720-1024x576kios. Nuolat keičiami – griežtinami ir švelninami,  socialiniai apribojimai visiems sudaro sumaištį ir visko mačiusių žmonių galvose.

Taigi, sudėkime visus taškus, kas aktualu šiuo šventiniu laikotarpiu. Kas yra leidžiama ir kas draudžiama?

Papildomi draudimai:

Nuo Š.m. gruodžio 16 d. draudžiama be svarbių priežasčių palikti  savo gyvenamąją vietą, savivaldybę.

Ribojama grožio paslaugų teikimo,  sporto ir kitų paslaugų sektorių veikla, kuri negali savo veiklos tęsti nuotoliniu būdu.

Taip pat teks atitrūkti nuo darbų prekybos bei pramogų centrams ir kitiems viešiesiems prekybos centrams.

Švietimo sistemoje vėl pilnai grįžtama prie nuotolinio mokymo, tačiau darželiai turės priimti vaikus kurių tėvai neturės galimybės dirbti nuotoliu.

Draudimų išimtys:

Savo gyvenamąją vietą galima palikti jei reikia vykti į darbą, prekybos vietą, nuosavą nekilnojamojo turto objektą, laidotuves, aplankyti negalinčių savimi pasirūpinti asmenų ar sveikatos priežiūros ir kitų būtinųjų paslaugų įstaigas. Nedraudžiama ir pasivaikščioti atvirose vietovėse kur nėra kitų asmenų,  vienos šeimos ar vieno namų ūkio nariams.

Taip pat, bus leidžiama bėgioti lauke visiems žmonėms ir užsiimti sportine veikla profesionaliems sportininkams.

Išimtys daromos ir parduotuvėms bei vaistinėms, kurių pagrindinė veikla maisto prekės, veterinarijos ir vaistinės paslaugos, taip pat optikos ir ortopedijos prekės, odontologijos klinikoms. Jos savo veiklos neprivalės stabdyti.

Internetinių užsakymų atsiėmimo punktams, apribojimų nebus.

Tačiau nepamiškime, kad savo veiklą vykdančios įstaigos privalo užtikrinti uždaroje erdvėje, ne mažiau kaip 10 kvadratinių metrų atstumą nuo vieno žmogaus.

Numatoma, kad šventiniu laikotarpiu išvažiavimus ir įvažiavimus į miestus reguliuos pareigūnų ekipažai, taip pat planuojama, kad šio sugriežtinto karantino efektas pradės matytis po 3-4 savaičių. Pabrėžiame, kad šiai dienai karantinas yra pratęstas iki 2021 m. sausio 31 d.

Žinoma, kad karantino sąlygos bus koreguojamos, atsižvelgiant į esamą situaciją.

Aut: LPS „Sandrauga“ teisininkė Ieva Dambrauskaitė