Ką mena archyvai?

Visi žinome, kad kiekvieno iš mūsų ir mūsų tautos istorija neatsiejama žvelgiant į ateitį. Juk tauta yra istoriškai susidariusi žmonių bendruomenė, turinti bendrą kilmę, žemę, kalbą, istoriją, kultūrą. Lietuvoje istorijos archyvai pradėti kaupti XIII a. pirmoje pusėje. Su kiekvienu istoriniu Lietuvos laikotarpiu, kūrėsi vis daugiau archyvų, todėl 1995 m. vasario mėnesį, bendrai pakrikštyti į Lietuvos archyvų karinis-paradas-laikinosios-klaipedos-krasto-autonomijos-paskelbimo-proga-5878bab3554ccdepartamentą. Nuo 2017 m. Lietuvos archyvų sistemą sudaro 9 valstybės archyvai. Šiais metais Lietuvos archyvams sukanka 100 metų.

Šia proga prisiminkime, kodėl Lietuvos istorija yra labai svarbi ir graži. Nepamiškime, kad esame viena iš trijų Baltijos šalių ir turime priėjimą prie Baltijos jūros uosto. Tai labai svarbi geografinė padėtis ne tik dėl ekonomikos (naftos gavybos, žvejybos, gintaro), tačiau ir labai pavojinga. Tą įrodo mūsų istorija, kurioje užfiksuota, kad Klaipėdos kraštą Lietuva prisijungė tik 1923m. o 1939 m. kovo 23 d. Hitleris pareikalavo kad Klaipėdos kraštas (Mažoji Lietuva) būtų perduoda trečiajam reichui, vokiečiai šį kraštą pervadino „Memelland“  vardu. Tačiau TSR (tarybų sąjungos respublika) neturėjo priėjimo prie jūros, suprasdami kokia tai svarbi geografinė padėtis, 1945m. sausio 28 d. įvedė Raudonąją armiją į dabartinį Klaipėdos kraštą, o vasario 4d. ir į Kuršių Neriją.

Šiandien tai pat minime Klaipėdos krašto dieną. Šią dieną pagerbiamas Klaipėdos kraštas ir jame gyvenantys žmonės. Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ Klaipėdos regione yra įsteigusi ne mažai padalinių ir padeda daugeliui žemaičių ginti savo teises. Sveikiname Klaipėdos krašto dirbančiuosius ir visus žmones su vardadieniu. Linkime Jums sveikatos ir pasididžiavimo saugant Klaipėdos krašto kalbą, papročius ir tradicijas.

 

Aut: Ieva Dambrauskaitė