Nusikalstamumas Kauno apskrityje per pandemiją mažėjo, bet ar pagerėjo mūsų gyvenimo kokybė?

pareigūnai

Kovo 8 dieną Kauno apskrities policijos viršininkas Mindaugas Baršys pristatė 2020 m. veiklos ataskaitą. Jo metu buvo aptarti praėjusių metų įvykdyti darbai ir kokie uždaviniai bus keliami šiems metams. Iš išsikeltų 73 kriterijų pernai metams policijos pareigūnams pavyko įgyvendinti tik 60 kriterijų.

Kauno VPK viršininkas nurodė, jog praėjusiais metais nusikaltimų skaičius gan smarkiai sumažėjo lyginant su kitų metų statistika. Mažėjo gaunamų pranešimų skaičius, taip pat ir vykdomų nusikalstamų veiklų įvairovė. Vienintelė sritis, kuri išliko nepakitus yra elektroniniai sukčiavimai. Esant karantino laikotarpiui ir visiems likus namuose ne nuostabu, jog nusikalstamumo kreivė pradėjo mažėti. Tai yra vienas iš didesnių šio karantino pliusų.

Pandemijos metu dauguma veiklos buvo priversta vykdyti per nuotolį. Pareigūnai išmoko daug geriau bendrauti ir naudotis elektroninėmis susisiekimo priemonėmis. Tai pagreitino ir padidino išaiškinamų nusikaltimų skaičių.

Buvo pažymėta ir kolektyvinė šakos sutartis, kuri skatina geresnį bendradarbiavimą, tarp pareigūnų ir profesinių sąjungų. Tačiau jos pilnam įgyvendinimui dar reikia skirti gana daug dėmesio.

Derėtų pabrėžti, jog kai kuriais atvejais yra pradedama tapatinti privalomąsias darbo funkcijas su pasiekimais ar laimėjimais. Pareigūnų darbas yra užtikrinti, kad nebūtų vykdoma nusikalstama veika ir kad menkų nusikaltimų išaiškinimas nėra vertais premijos skyrimo. Tai yra tiesiog darbas, o ne laimėjimas.

Kauno VPK keliami uždaviniai 2021 metams:

  • Užtikrinti skaidrų ir greitesnį nusikalstamų veikų ištyrimą.
  • Sumažinti vagysčių, bei sukčiavimų skaičių įvedant naujas prevencijos priemones.
  • Šešėlinės ekonomikos mažinimas, bei skatinimas žmones dirbti teisėtai.
  • Greitesnis bei operatyvesnis reagavimas į gaunamus pranešimus.
  • Eismo kultūros gerinimas.
  • Darbo kokybės gerinimas policijos srityje.

Be šių priemonių žadama įteisinti ir internetinių komentarų tikrinimą, kurį vykdys pareigūnai. Kaip tas atsilieps žodžio laisvei, laisvai kritikai, jokių tyrimų nėra atlikta.

LPS „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis iškėlė klausimą dėl naujos darbdavio lygmens kolektyvinės sutarties sudarymo. Tačiau į tai nebuvo pateikto konkretaus atsakymo, nes KAVPK viršininko manymu yra labai daug likę darbo ties šakos sutarties įgyvendinimu.

Tenka apgailestauti, kad vadovai nėra įsigilinę kam reikalinga darbovietės lygmens kolektyvinė sutartis.

Nuotolinis susitikimas įvyko, pranešimas įdomus ir vaizdingas.

Palinkėkime pareigūnams sėkmės.

 

Aut: Lukas Žižys