Ar reikalinga nauja šakos kolektyvinė sutartis greitosios medicinos pagalbos darbuotojams?

Šiandien prasidėjo kolektyvinės derybos tarp profesinių sąjungų ir Sveikatos apsaugos ministerijos, dėl Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos šakos kolektyvinės sutarties sudarymo. Buvo išsakyta daug skirtingų nuomonių šio klausimu, bet bendras sprendimas dar nebuvo priimtas.

Siūloma sukurtiGreitoji-pagalba-automobiliai-02-1980x1322 naują šakos kolektyvinę sutartį, kuri būtų skirta konkrečiai sveikatos sektoriaus grupei. Tai – greitosios medicinos pagalbos darbuotojai, kurie išsiskiria iš kitų sveikatos sektoriaus profesijų, dėl savo specifiškų darbo funkcijų. Jiems tenka reaguoti į skubius žmonių iškvietimus ir susidurti su ekstremaliomis darbo sąlygomis. Todėl yra siūloma paruošti naują šakos kolektyvinę sutartį, kuri būtų taikoma tik greitosios medicinos pagalbos darbuotojams (toliau – GMP).

Šis klausimas skaldo profesines sąjungas į dvi skirtingas. Viena, kuri pritaria tokios naujos sutarties sudarymui ir kita, kuri mano, kad tai būtų perteklinis sutarčių sudarymas sveikatos sektoriuje. Nors nacionalinė kolektyvinė sutartis siekia kad būtų sudaryta tik viena sutartis, tačiau darbo kodeksas nedraudžia turėti ir kelias šakos sutartis.

Taigi sprendimo priėmimas permetamas profesinėms sąjungoms. Ar jos susitars dėl naujos šakos kolektyvinės sutarties ar pasiliks prie senosios, netrukus išgirsime.

 

Aut: Lukas Žižys