Europos socialinių teisių ramsčio įgyvendinimas padės pagerinti esamas darbo sąlygas?

LPS „Sandrauga“ yra tarptautinės profesinių sąjungų organizacijos narė ir atstovauja Lietuvos darbuotojus Europiniu mastu.

Šią savaitę įvyko Europos profsąjungų susitikimas, kuriame buvo aptartas kovo 4 dieną Europos Komisijos priimstrtas veiksmų planas dėl Europos socialinių teisių ramsčio įgyvendinimo. Šis planas skirtas Europos Sąjungos šalių adekvataus darbo ir socialinio sąžiningumo užtikrinimui.

Europos socialinių teisių ramsčio sistemoje išdėstyta 20 pagrindinių principų ir teisių, kuriais siekiama remti sąžiningą ir sklandų darbo rinkos veikimą. Jie suskirstyti į tris skyrius:

  • lygios galimybės ir galimybė įsidarbinti;
  • tinkamos darbo sąlygos;
  • socialinė apsauga ir įtrauktis.

Europos socialinių teisių ramsčio veiksmų plane nustatyti konkretūs veiksmai, kaip 20 ramsčio principų paversti tikrove. Šiems veiksmams įgyvendinti reikės bendrų valstybių narių ir ES pastangų ir aktyvaus socialinių partnerių ir pilietinės visuomenės dalyvavimo. Veiksmų plane nustatyti trys ES lygmens tikslai užimtumo, įgūdžių ir socialinės apsaugos srityse, kurie turi būti pasiekti iki 2030 m. Šie tikslai yra:

  • Įdarbinti 78 % asmenų, kurių amžius nuo 20 iki 64 metų
  • Daugiau negu 60 % žmonių tobulėtų savo profesijos srityje
  • Žmonių, kurie yra ties skurdo riba nuo 91 milijonų iki 75 milijonų sumažinimas.

Šių tikslų siekis užtikrintų darbo rinkos efektyvų atsigavima ir tolimesnį tobulėjimą. Tačiau iškyla problema, kuri buvo paminėta šiame susirinkime. Daugiau negu 70 % Europos Sąjungos narių gyventojų nėra apie šiuos punktus net girdėja. Kritikuojama per maža parama skiriama profsąjungų veiklai, bei jų neįtraukimas į svarbių darbo klausimų nagrinėjimą. Labai trūkstamas švietimo ir informacijos teikimas paprastiems darbuotojams.

Visos tarptautinės profesinės sąjungos vieningai pritarė, kad reikalingas informacijos tiekimas, ne tik anglų kalba, bet ir vertimai nacionalinėmis kalbomis, bei jos viešas paskelbimas. Taip būtų pasiektas daug geresnis žmonių švietimas, visų Europos Sąjungos narių darbo rinkos galimybių suvienodėjimas bei aktyvesnis ir glaudesnis ryšys su Europos Sąjungos teise.

 

Aut: Lukas Žižys