Europos profsąjungų lyderių strategijos darbui po pandemijos

Gyvenimas karantino laikotarpiu pakeitė mūsų kasdieninę rutiną. Turėjome išmokti dirbti ir bendrauti nuotoliniu būdu, kas dabar nebeatrodo taip neįprasta. Tačiau karantino sąlygos vis laisvėja ir iškylas klausimas ar nuotolinis darbas išliks ar viskas sugrįš prie ankstesnės padėties.

Šiandien įvyko Europos nepriklausomų profesinių sąjungų konfederacijos narių susitikimas. Šios organizacijos narė yra Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“. Susitikimo metu buvo aptarta tolimesnė nuotolinio darbo perspektyvos.

Skaitmeninimo ir darbo teisės ekspertė Birgit Wintermann iš Vokietijos atkreipė dėmesį į duomenų saugojimo problemą, kai yra dirbama iš namų. Tiek asmeninėms reikmės tiek darbui dažniausiai yra naudojamas tas pats kompiuteris. Tai gali privesti prie konfidencialios informacijos paviešinimo. Taip pat pažymėjo, kad nėra aiškiai išskirtas darbo ir poilsio laikas, kiek ir kada darbuotojai privalo dirbti būdami namuose.

CESI darbo inovacijų grupės pirmininkė Sara Rinaudo iš Ispanijos pabrėžė, kad yra reikalingas teisės aktų atnaujinimas, nuotolinio darbo aspektais. Būtina atkreipti dėmesį į darbuotojų psichinę ir emocinę būklę. Kas turėtų būti atsakingas už darbuotojų sveikatą ir saugumą dirbant mobiliai, bei sumokėti už mobiliojo darbo išlaidas? Ar gali būti taikomos darbuotojui, darbdaviui ar valstybei, mokesčių lengvatos.

Alex Agius Saliba Maltos TjJeanBFotoliacom1Europarlamentaras išskyrė, kad yra reikalingas atsijungimo teisės nuo darbo įtraukimas į darbo kodeksą. Pandemijos laikotarpiu pastebima, kad 1 iš 3 darbuotojų pradėjo dirbti nuotoliniu būdų. Be to išryškėjo darbdavių manipuliavimas darbuotojais ir apkrovimas pertekliniu darbu.

  LPS „Sandrauga“ gindama savo narių teises, jau yra iškėlusi ši klausimą ir vasario 12 dieną paviešino straipsnį šia tema. Sąvoka “atsijungti” darbo santykiuose yra ne darbo laiku nevykdyti tiesioginės ar netiesioginės su darbu susijusios veiklos ir nepalaikyti su darbu susijusių ryšių naudojantis skaitmeninėmis priemonėmis. Visi privalo turėti laisvą nuo darbo laiką skirtą poilsiui.

Karantinas atskleidė, kad darbas ne biure gali tikrai veikti ir duoti daug naudos tiek darbuotojams, tiek darbdaviams. Bet tapo akivaizdu, kad reikia nustatyti taisykles, kad šis darbo pobūdis taptų teisingas, saugus, sveikatai nepavojingas ir teisiškai pagrįstas.

Galime tikėtis, kad mobilusis darbas iš namų išliks ir pasibaigus pandemijai, nes jis tikrai yra patrauklus daugumai darbuotojų. Tai paskatins bendrą skaitmeninę įmonių, bei darbo vietų pertvarką. Tačiau norint to pasiekti reikalingas kvalifikuotas darbdavių, Vyriausybės ir profsąjungų bendradarbiavimas.

 

Teisininkas Lukas Žižys