Derybos dėl Lietuvos sveikatos šakos kolektyvinės sutarties

Šiandien LPS „Sandrauga“ dalyvavo derybose tarp Lietuvos Respublikoje veikiančių profsąjungų, darbdavių atstovų bei LR sveikatos apsaugos ministerijos atstovų. Nors derybos turėjo būti jau pasidėjusios, tačiau vis dar nėra bendros nuomonės dėl esminių klausimų. Vienas jų, yra iki š.m. gruodžio mėnesio tebegaliojanti Lietuvos sveikatos sistemos šakos kolektyvinė sutartis, kurią pasirašė kelios profsąjungos ir toliau atvirai nori monopolinių teisių.

Jau ne primą posėdį kai kurios profsąjungos prieštarauja ir kovoja tik dėl savo buvusios padėties, ir išreiškia norą, derėtis 762799dėl siaurų interesų. Taip pat jau turinčios Lietuvos sveikatos šakos kolektyvines sutartis profsąjungos mano, kad jau pasirašyta kolektyvinė sutartis suteikia privilegiją bei pirmumą derybose dėl kitos Lietuvos sveikatos sistemos šakos kolektyvinė sutarties. O kur bendra profsąjungų pozicija, kur solidarus atstovavimas, kolektyvinis kolegų palaikymas?

Tačiau Lietuvos sveikatos apsaugos ministerija išreiškė nuomonė, jog optimaliausia derėtis dėl vienos šakos kolektyvinės sutarties, kurioje ir viešosios įstaigos ir biudžetinėms greitosios medicinos pagalbos darbuotojams būtų nurodyti atskiri skyriai. LPS „Sandrauga“ pritaria šiai nuomonei. Taip išvengtumėme papildomo painumo darbuotojams, kuriems netektų pasiklysti sutartyse, aiškinantis kurios nuostatos taikomos būtent jiems. Nėra prasmės tas pačias nuostatas užregistruoti keliose Lietuvos sveikatos šakos kolektyvinėse sutartyse ir aiškintis kuriai organizacijai ir darbuotojui taikoma viena ar kita socialinė garantija bei įsipareigojimai.

Vis tik valandai po posėdžio pradžios, ministerijai tarus paskutinį žodį, prasidėjo derybos dėl vienos Lietuvos sveikatos šakos kolektyvinės sutarties pagrindinių sąlygų, sveikatos sistemos darbuotojams.

Diskusijos, nors ir aštrios nėra blogai. Jų nereikia vengti, nes diskutuojant gimsta tiesa. Bet jei diskusijose dėl dirbančiųjų sąlygų gerinimo,  aukščiau kitų iškeliami individualūs interesai, o ne visuotiniai, tampa neaišku ar tai profsąjungos sprendimas, ar politinis užsakymas.

Aut: Ieva Dambrauskaitė