KOKIE LR DARBO KODEKSO PAKEITIMAI MŪSŲ LAUKIA ATEITYJE?

Jau esame nagrinėję naujo LR Darbo kodekso numatomus pakeitimus. Pamačius pirmuosius pasiūlymus, kyla dvejonės dėl darbdavių atstovų demokratinio valdymo reikšmės supratimo.

Tačiau naiviai tikintis, jog tai tik pirminė ir nepagrįsta išvada, LPS „Sandrauga“ suskubo dalyvauti  ir pareikšti savo nuomonę 2021 m. balandžio 13 d.  surengtame posėdyje.

Visiems posėdžio dalyviams aktyviai įsitraukus į siūlomus naujus LR darbo kodekso pakeitimus dar pačioje posėdžio pradžioje LPS „Sandrauga“ atstovai pastebėjo tai, kad LR darbo kodekso 2 str., kuris reglamentuoja darbo santykių teisinio reglamentavimo principus, nėra minimos profesinės sąjungos. Taip akivaizdžiai bandoma sumažinti profsąjungų įtaką ir balso teisę. Nors prie minėtame straipsnyje minimų asociacijų posėdžio dalyvnuotrauka2ių teigimu būtent ir priklauso profesinės sąjungos. Tačiau siekiant kuo didesnio aiškumo, bendru visų posėdžio dalyvių sutarimu buvo  pritarta LPS „Sandrauga“ pasiūlymui ir nuspręsta minėtą LR darbo kodekso 2 str. papildyti įrašant žodžius ir profesinės sąjungos.

„Darbo santykiai  reglamentuojami vadovaujantis teisinio apibrėžtumo, teisių, teisėtų lūkesčių apsaugos ir visokeriopos darbo teisių gynybos. Saugių bei sveikatai nekenksmingų darbo sąlygų sudarymo, darbo santykių stabilumo, laisvės pasirinkti darbą, teisingo apmokėjimo už darbą, darbo teisės subjektų lygybės, nepaisant jų lyties, lytinės orientacijos, negalios, sveikatos būklės, socialinės padėties, tikėjimo, ketinimo turėti vaiką (vaikų), santuokinės ir šeiminės padėties, amžiaus, įsitikinimų ar pažiūrų, priklausomybės politinėms partijoms ir asociacijoms bei profesinėms sąjungoms. Taip pat aplinkybių nesusijusių su darbuotojų dalykinėmis savybėmis, asociacijų laisvės, laisvų kolektyvinių derybų ir teisės imtis kolektyvinių veiksmų principais“.

Aktyviau kovojant su diskriminacija ir mobingu darbo aplinkoje, LR darbo kodekso 30 str. numatoma keisti įtvirtinant sąvoką  vietoje „būtinųjų priemonių“ į „ aktyvių veiksmų“. Tai reiškia, kad darbdavys yra įpareigotas imtis aktyvių veiksmų ir būtinųjų priemonių psichologinio smurto darbo aplinkoje prevencijos užtikrinimui.

Aktualesnius LR darbo kodekso pakeitimus, susijusius su darbo laiko rėžimo ypatumais bei būtinosiomis darbo sutarties sąlygomis, nuspręsta palikti tolimesnėms diskusijoms, kadangi posėdžio dalyvių nuomonės išsiskyrė dėl minėtų nuostatų priėmimo. Darbuotojų darbo salygų reglamentavimas yra ypač specifinė ir svarbi tema, todėl tam reikalingos išsamesnės diskusijos, kurios yra perkeltos į kitą profsąjungų ir darbdavių susitikimą.

Visų posėdžio dalyvių bendru sutarimu kitas posėdis, kuriame bus toliau nagrinėjami LR darbo kodekso pakeitimai  vyks 2021 m. balandžio 21 d. Visada laukiame Jūsų pasiūlymų.

 

Aut: LPS „Sandrauga“ teisininkė

Laura Adomaitienė