Diplomas rankose – o kas toliau?

    Mokslų baigimas vienas reikšmingiausių įvykių gyvenime, kuomet baigiasi studentiško gyvenimo dienos ir beveik tvirtu žingsniu žengiama į vargus vargstančių suaugusiųjų pasaulį. Kai tu diplomuotas specialistas, jau nebe pasislėpsi po antklode naktį išsigandęs baisaus sapno, nes gyvenimiškas dilemas ir šūkius spręsi savarankiškai.
     Pasipuošę ir gražūs jaunuoliai, vieni kitus sveikindami ir džiaugdamiesi į dangų sviedžia diplomantų kepures, mes dar nežinome kur juos svies pats likimas. Visi lyg bėgikai, stoja ant starto linijos ir ruošiasi ilgiausiam ir sudėtingiausiam maratonui – gyvenimo ir karjeros keliui.diplomu
Daug kas sako, kad dabartiniai laikai labai skiriasi nuo sovietmečio, nepaisant socialinių ir psichologinių iššūkių, jaunimas turi daugybę galimybių. Bet ar tos galimybės kompensuoja neužtikrintumą ir vienišumą? Galų gale nejau tikrai tos galimybės prieinamos visiems? Niekas nepaneigs, kad egzistuoja didžiulė atskirtis pačiose sąlygose pasinaudoti galimybe. O valstybės švietimo ir socialinės politikos formuotojai, dėl to visai nesuka galvos, o jei suka, tai visai ne į tą pusę.
    Kai Lietuvoje toks pragyvenimo lygis, lengviau grybaujant sutikti mešką, nei surasti nedirbantį studentą. Jaunam aktyviam žmogui nėra sudėtinga susirasti darbą aptarnavimo ar paslaugų srityje. Kitas etapas prasideda tuomet, kai pradedama ieškoti darbo pagal specialybę. Viešojoje erdvėje sklando mitai apie begales laisvų, gerai apmokamų darbo vietų, kurios kaip tradicija dažniausiai būna tarptautinėse kompanijose. Koks jauno specialisto atlyginimo startas ir kokie korporacinės karjeros labirintai – gali papasakoti tik ten dirbę. Aišku, kad darbdavio įvaizdžio formuotojai, kalba tik apie sėkmės istorijas, o visos nesėkmės kaip įprasta Lietuvoje baigiasi aerouoste su bilietu į vieną pusę.
    Nors gana nuvalkiota, bet tiesa, kad gyvenime daug kas priklauso nuo požiūrio, nereikia gėdytis svajonių ir pasiduoti dėl savo tikslų. Kiekvienas žmogus yra savo paties minčių ir veiksmų rezultatas ir tai, kad šiandien dar ne esate ten kur norite būti, dar nereiškia, kada nors kad to nepasieksite.
Vytautas Mikalauskas