Derybos dėl Nacionalinės kolektyvinės sutarties – jau į pabaigą

Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“, kartu su kitomis profsąjungomis, dalyvauja derybose su Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Jų metu deramasi dėl 2022 metų Nacionalinės kolektyvinės sutarties sąlygų, kurios yra aktualiausios profesinių sąjungų nariams. Gera žinia – derybos jau eina į pabaigą.

Viena iš svarbiausių sutarties sąlygų – 2 papildomos mokamų kasmetinių atostogų dienos saviugdai, kurios yra skirtos būtent profesinės sąjungos nariui. Jeigu 2022 metais išeinama iš darbo ir nepanaudojamos minėtos papildomos mokamos kasmetinės atostogos, už jas darbuotojui sumokama kompensacija.

relaxKitos sutarties sąlygoje nurodoma, kad profesinės sąjungos narys turi teisę gauti iki 5 darbo dienų sveikatai gerinti, paliekant jo vidutinį darbo užmokestį. Tačiau šia teise negali pasinaudoti pagal formaliojo ar neformaliojo suaugusiųjų švietimo programas besimokantis profesinės sąjungos narys, kuris naudojasi sutarties suteikiama teise į mokamas mokymosi atostogas.

Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ skatina pasinaudoti šia galimybe ir pabrėžia, kad prieš tai minėtos sąlygos galios visiems nariams, kurie įstos prieš šios Nacionalinės kolektyvinės sutarties pasirašymą. Taip pat, neišnaudojus šių papildomų dienų iki sekančių metų, jos yra anuliuojamos. Pasak Kęstučio Juknio, „Labai gaila tų žmonių, kurie per vėlai sugalvoja  pasinaudoti šia iškovota privilegija. Todėl raginame žmones stoti į „Sandraugą“ (www.sandrauga.lt) ir naudotis socialinėmis garantijomis bei būti aktyviais darbuotojais, o ne laukti ir, galų gale, nesulaukti“.

2022 metų Nacionalinė kolektyvinė sutartis bus pasirašoma šių metų spalio mėnesį, todėl kviečiame visus narius informuoti kitus savo kolegas ar pažįstamus dirbančiuosius. Pasinaudodami šiomis sutarties sąlygomis pasirūpinsite savimi ir galėsite daugiau laiko skirti sau, šeimai ir poilsiui, o šiais laikais tai yra svarbu.

Giedrius Katkauskas