„Prašau profsąjungos manęs neginti, bet…“

Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ į savo pašto dėžutę sulaukia įvairiausių laiškų iš mūsų narių. Tai būna prašymai įstoti ar pasinaudoti kolektyvinės sutarties socialinėmis garantijomis, pagalbos prašymai, konsultaciniai klausimai apie Darbo teisės klausimus ir situacijas ir daug kitų laiškų. Tiesa, neretu atveju gauname prašymų, kurie nėra labai susiję su profesinių sąjungų veikla ir teisinėmis paslaugomis.

Dažnai atsitinka, kad iš LPS „Sandrauga“ narių gauname įvairių prašymų gauti finansavimą tam tikriems daiktams įsigyti ar kitiems atvejams. Pavyzdžiui, sulaukiame prašymų neginti jų interesų, bet finansuoti naujas langų žaliuzes, sienų apšiltinimą jų darbo vietoje, finansuoti keliones į kitas šalis ar darbui reikalingas specialias aprangas, baldus darbovietės inventoriui atnaujinti. Norime pabrėžti, kad visi šie prašymai ir laiškai yra nagrinėjami, analizuojami. Tačiau, pagrindinis profesinės sąjungos dėmesys yra sutelktas į darbuotojų darbo sąlygų interesų, teisių, darbo užmokesčio gynimą ir jų tinkamą atstovavimą. Tuo tarpu, darbuotojui reikalingas priemones ir reikmenis ir fizines darbo sąlygas turi užtikrinti pats darbdavys. Žinoma, profsąjunga gali padėti žmonės skirdama jiems išmokas dėl nelaimių, susirgimų, artimojo mirties atvejų ir kitų, netikėtų ir problematiškų įvykių. Mes suprantame, kad padėti žmonėms reikia tiek, kiek įmanoma. Tačiau ne visi žmonės tokios pagalbos teikimo reikšmę tinkamai supranta ar priima.

lovadarbeLietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ vardu, norime visiems nariams – tiek esamiems, tiek būsimiems – priminti, kad jau kelis metus iš eilės pasirašome Nacionalines kolektyvines sutartis. Sutartis, kurią pasirašė profesinės sąjungos, suteikia galimybę tų profsąjungų nariams pasinaudoti specialiomis 2-omis papildomomis kasmetinėmis atostogų bei 5-iomis sveikatinimosi dienomis, paliekant darbuotojo vidutinį darbo užmokestį. Šios sutarties nuostatos galioja biudžetinio sektoriaus, valstybės tarnautojams policijoje, Viešojo saugumo tarnyboje, savivaldybėse dirbantiems žmonėms. Minėtos 2+5 papildomos kasmetinių atostogų ir sveikatinimosi dienos, per kurias paliekamas vidutinis darbuotojo darbo užmokestis, nereikalauja jokių paaiškinimų ar medicininių pažymų. Norint pasinaudoti šiomis dienomis, tereikia parašyti mums į elektroninį paštą laisvos formos prašymą. Prašyme tiesiog nurodykite savo vardą ir pavardę, profsąjungos padalinį, savo užimamas pareigas ir kad norite pasinaudoti Nacionalinės kolektyvinės sutarties nuostatomis.

Taip pat norime priminti, kad ir kitais metais šios Nacionalinės kolektyvinės sutarties nuostatos galios ne tik biudžetiniame sektoriuje, bet ir sveikatos šakos, kurios kolektyvinė sutartis bus pasirašyta jau kitą savaitę, ir švietimo šakos kolektyvinėje sutartyje. Plačiau apie šių sutarčių socialines garantijas ir įstatyminius aspektus padiskutuosime vėliau. Taip pat, jas galime bus rasti LR socialinės apsaugos ir darbo ministerijos interneto svetainėje (www.socmin.lrv.lt).

Taigi, norime dar kartą pabrėžti, kad įvairių baldų, kompiuterinės technikos, langų, remonto darbų finansavimu darbovietėje profesinės sąjungos neužsiima. Visais šiais darbui reikalingoms priemonėms ir sąlygomis turi pasirūpinti darbdavys, bet ne profsąjungos. Jos gali tiesiog atstovauti ir ginti Jūsų darbo interesus ar poreikius darbdaviui. Tačiau žmonės, kurie nori ir prašo, kad profesinės sąjungos pasirūpintų jų fizinio komforto tobulinimu, sveikata ar priemonėmis, neturėtų dėl to įsižeisti. Rūpinkitės savo sveikata, kuri yra ne ką mažiau svarbi mūsų gyvenime, linkime Jums nepersidirbti, neišvarginti savęs darbe, gyvenkite sveiką gyvenimo būdą. Taip pat nepamirškite kreiptis į savo profesinę sąjungą, jeigu darbovietėje susiduriate su psichologinių smurtu ar spaudimu, pažeistomis darbo sąlygomis ir saugumu, netinkamu darbo užmokesčiu, nesąžininga darbo laiko apskaita ir kitais, su Darbo teise susijusiais, atvejais.

Giedrius Katkauskas