Tūkstantinės minios Belgijoje ir nuteisti profsąjungų nariai

Atrodo, kad neramumų šiandienos pasaulyje jau užtenka, tačiau viskas nėra taip paprasta. Kylančios kainos ir mokesčiai už paslaugas, prekes, maistą yra aktualus ir probleminis klausimas ne tik Lietuvoje, bet ir kitose pasaulio šalyse. Žmonės sunerimę, pikti ir bijo neaiškios ateities dėl pasaulyje kylančios infliacijos.


„Mes esame tikrai pavargę nuo atakų“


Pirmadienį tūkstančiai Belgijos darbuotojų protestavo Briuselio gatvėse, reikalaudami geresnio darbo užmokesčio dėl kylančios infliacijos. Šį protestą inicijavo Belgijoje esančios profesinės sąjungos. Abigailė Urban (Abygaelle Urban), viena iš protesto dalyvių, papasakojo apie ištikusius sunkumus, kuriuos patiria ji ir kiti darbuotojai. „Kiekvieną dieną aš turiu pasirinkti ar man sumokėti už kurą, kad galėčiau nusigauti į darbą, ar man išmaitinti savo šeimą, ar sumokėti už šilumos paslaugas – ypatingai žiemos laikotarpiu“, – pasakojo A. Urban. Protestuotoja taip pat pridūrė, kad ji dalyvauja šiame proteste, nes profesinėms sąjungoms būtina turėti daugiau laisvių ir daugiau derybų. „Mums reikia judinti reikalus į priekį. Žmonės yra ties mirties riba dėl jų nesaugių situacijų. Viskas kyla apart mūsų algų“.

Protestuotojai taip pat kritikavo neseniai įvykusius kai kurių profesinių sąjungų narių belgaisulaikymus. Jie Belgijos teismų nuosprendžiu buvo pripažinti kaltais po jų dalyvavimo nelegaliuose protestuose. „Mes esame tikrai pavargę nuo atakų, kurias patiria Belgijos profesinės sąjungos. Septyniolika mūsų bendražygių buvo nuteisti dėl teisėtos sąjungos veiklos. Esame tikrai mobilizuoti ir vieningi prieš profesinę sąjungą nukreiptus išpuolius“, – pasakojo kitas protesto dalyvis Hilalas Soro (Hillal Soro).


„Žmonės yra teisiami ir baudžiami laisvės atėmimu vien už tai, kad jie nėra patenkinti esamomis sąlygomis“


Tarp nuteistų profsąjungiečių – Teris Bodsonas (Thierry Bodson), Belgijos socialistinės bendrosios darbo federacijos prezidentas. Jis vadovavo Krikščionių profesinių sąjungų konfederacijos demonstracijai. T. Bodsonas buvo nuteistas už tai, kad prieš šešerius metus Lježe užblokavo viaduką. „Šiais laikais, remiantis paprastu faktu, kad dalyvavai streike ar užblokavai eismą, kaip teigiama įstatyme, užtenka būti nuteistam lygtinėmis laisvės atėmimo bausmėmis“, – komentavo Teris Bodsonas.

Situacija pasaulyje vis dar išlieka įtempta, o kylanti infliacija teigiamų rezultatų tikrai neduoda. Keista, kad Belgijoje – senos demokratijos šalyje – žmonės yra teisiami ir baudžiami laisvės atėmimu vien už tai, kad jie nėra patenkinti esamomis sąlygomis. Pasaulyje užtektinai rūpesčių: nesibaigianti pandemija, atnešanti papildomų ribojimų ir draudimų, migrantų krizės, baimę keliantys kariniai grasinimai. Negana to, brangsta maistas, kuras, šilumos ir elektros paslaugos. Žmonės pyksta, nes kainos kyla ir net neužtikrinamas minimalaus maisto davinys, o tuo tarpu darbo užmokestis ir toliau išlieka mažas. Ir dėl to negalima bausti žmonių, kurie tik nori gyventi taip, kaip nusipelnė. Jeigu valstybė pradeda naudoti prievartą ir teisti žmones, kurie kelia tik socialinius reikalavimus, tai labai greitai šiuos reikalavimus pakeičia politiniai reikalavimai, kurių nepatenkinus – įvyksta revoliucijos.

Giedrius Katkauskas

(Parengta pagal Euronews.com informaciją)