Kaip kito maisto kainos liepą?

2014-08-13

Liepos mėnesį pragyventi tapo lengviau daržovių mėgėjams, sunkiau – kavinių lankytojams. Tokias išvadas galima daryti remiantis Lietuvos statistikos departamento išplatinta informacija. Joje nurodoma, kad liepos mėnesį krito vartojimo prekių, tokių kaip daržovės, kainos. Tačiau brango mėsa ir vadinamosios „prabangos“ prekės – maistas ir kava kavinėse.

Liepos mėnesį labiausiai atpigo daržovės. Pavyzdžiui, plautos morkos atpigo – 22,9%, baltagūžiai kopūstai – 31,8%, bulvės – 26%. Krito ir žaliųjų vynuogių kaina – jos atpigo 20,3%.

Tuo tarpu mėsos gaminiai nežymiai brango. Tarp jų labiausiai šoktelėjo kiaulienos kaina – 1,9%. Kiek pabrango ir obuoliai (4,5%), bei burokėliai (10,2%). Taip pat, mėgėjai valgyti ne namuose liepos mėnesį už vištienos kepsnį turėjo mokėti 1,7% daugiau, o už juodą kavą kavinėje – 1,9%.

Kaip rašo portalas verslozinios.lt, remiantis vartotojų kainų indeksu, matosi, kad vartojimo prekių kainos liepą, palyginti su birželiu, sumažėjo 1%, paslaugų kainos – padidėjo 1%. Labiausiai sumažėjo drabužių – 7,6%, daržovių – 6% kainos. Tačiau 1,2% padidėjo restoranų, kavinių ir panašių įstaigų paslaugų kainos.

Statistikos departamentas stebi 100 pagrindinių prekių ir paslaugų vidutines kainas, bei 40-ties prekių ir paslaugų kainų mėnesinius pokyčius. Informacija renkame 984 prekybos ir paslaugų įmonėse, išsidėsčiusiose per 18 Lietuvos miestų.

Pranešime nurodoma, kad kainų pokyčius labiausiai lėmė prekybininkų taikytos akcijos ir  sezoniškumas. Kitaip tariant, vienų produktų kainos pakilo pasibaigus birželio mėnesį taikytoms nuolaidoms, tačiau dėl liepos mėnesį taikomų nuolaidų, kitos prekės atpigo.

Rūta Geležinė, remiantis Lietuvos statistikos departamento ir vz.lt inf.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *