Prabangiame restorane – darbuotojų skurdas

2016-12-27 mtqg1lwcuw0-michael-browning

Neseniai Didžiąją Britaniją sukrėtė skandalas, kai  paaiškėjo, kad populiariam TV šefui priklausantis prabangus restoranas savo darbuotojams gaili ne tik arbatpinigių, bet dažnai moka net mažesnius už šalies  minimumą atlyginimus.

Didžiojoje Britanijoje kilo pasipiktinimo banga, kai dienraštis The Guardian atskleidė, kad šimtus svarų už vieną patiekalą imantis, garsiam TV šefui priklausantis Le Gavroche restoranas savo darbuotojams ne tik neduoda į klientų sąskaitą automatiškai įtraukiamų „arbatpinigių“, tačiau moka net už šalies MMA mažesnes algas.

Darbuotojui nepalanki matematika

Po 62-68 valandas per savaitę plušantys restorano darbuotojai The Guardian žurnalistams atskleidė, kad kai kurių jų alga siekia vos 5.50 svarus sterlingų per valandą, kai balandį priimta „minimalaus pragyvenimo riba“ yra £7.20.

Palyginimui: vienas užkandis Le Gavroche restorane gali kainuoti virš 60 svarų, o per apsilankymą klientai jame palieka vidutiniškai £200. Tad viena pernai restoranas uždirbo  £250,000 pelno.

Problemos esmę puikiai paaiškino The Guardian rašantis Robert Booth, pabrėžęs, kad šioje situacijoje:

Šefas, gaminantis starteriams omarų želė su ikrais ir šampano padažu, per valandą uždirba mažiau nei McDonald‘o darbuotojas, kepantis burgerius.

Arbatpinigių paslaptis

Ėmus aiškėti, kokiomis sąlygomis dirba prabangaus restorano darbuotojai, iškilo natūralus klausimas – o kaip dėl arbatpinigių. Daugelyje maitinimo vietų yra įprasta darbuotojams mokėti minimalius atlyginimus, leidžiant didesnes sumas susirinkti iš arbatpinigių.

Le Gavroche atstovai būtent taip ir teisinosi, sakydami, kad darbuotojai išsidalina į klientų sąskaitas įtraukiamus privalomus 13 procentų arbatpinigių. Vis dėl to žurnalistams ėmus domėtis, kodėl šių pinigų negavo nei vienas jų kalbintų darbuotojų, restorano atstovai vis tik prisipažino melavę – jų įstaigoje darbuotojai arbatpinigių nemato.

Melagis melavo, per tiltą važiavo?

Be to, kad didelį pelną uždirbantis prabangos restoranas savo darbuotojams vengia mokėti atlyginimus, šioje istorijoje įdomus ir kitas momentas.

Restoranas priklauso žymiam TV šefui Michel Roux Jr. Dar vasario mėnesį, jis viešai pasisakė prieš didelius darbo krūvius, pranešdamas, kad dėl šios priežasties jo restoranas pirmadieniais nedirbs:

„Labai svarbu, kad visi aukštos kvalifikacijos šefai imtųsi veiksmų – sumažintų darbo valandas, mažintų darbuotojų kaitą, gerintų darbo sąlygas – paversti mūsų industriją patrauklesne. […] Trūksta aukštos kvalifikacijos šefų, todėl mes turime geriau elgtis su savo šefais ir kitais darbuotojais, tapti patrauklesne vieta dirbti“.

-Citata iš The Guardian, originalus interviu publikuotas Foodism žurnale

Parengė Rūta Geležinė, remiantis The Guardian inf. Nuotr.: Michael Browning.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *