Lietuvoje dirbančių užsieniečių padėtis vis dar prasta

Jau ne kartą darbuotojai iš trečiųjų šalių Lietuvoje patiria diskriminaciją ir visišką nesiskaitymą. LPS „Sandrauga“ jau anksčiau ne vieną kartą teisiškai konsultavo užsieniečius atvykusius ieškoti laimės lietuviškose įmonėse, tačiau čia greitai jiems tenka nusivilti. 

sunkvezimis

Naujas nutikimas įvyko šią savaitę užsieniečių atžvilgiu iš trečiųjų šalių atvykėliui į UAB „Vykom“. Prieš kelias dienas į LPS „Sandrauga“ atvykusiam baltarusiui Viktorui, suvilioto didesniu atlyginimu ir geresnėmis darbo sąlygomis, teko labai nusivilti. Vakar šios įmonės administracija paėmė Viktorui nuosavybės teise priklausantį dokumentą – vairuotojo kortelę. Į UAB „Vykom“ atvykusi policija nieko nesuprato, kad mūsų LPS „Sandrauga“ nariui būtų atiduodamas asmens dokumentas. Policininkai net neišklausė vairuotojo baltarusio nors jo kvietimu jie atvyko. Pasikalbėję su UAB „Vykom“ vadove ir nieko neišsprendę policijos patrulis išvažiavo manydamas, kad tai tik civilinis santykis. LPS „Sandrauga“ susisiekė su policija, kuri dėl to pačio įvykio buvo iškviesta antrą kartą. Atvykęs tas pats policijos patrulis kalbėjęs su LPS „Sandrauga“ teisininkais labiau gilinosi į UAB „Vykom“ reikalus nei į pareiškėjo reikalavimą atiduoti baltarusiui nuosavybės teise priklausantį dokumentą. Įsikišus LPS „Sandrauga“ atstovams per didžiausius ginčus ir policijos pareigūnų įtikinėjimus dokumentas buvo grąžintas. Prasidėjo ginčas dėl priklausančio atlygio.

Jau ne pirmą kartą UAB „Vykom“ naudojasi iš trečių šalių atvykstančiais darbuotojais. Kaip matome, kad ir po metų istorija kartojasi – prieš metus šios įmonės darbuotojas ukrainietis taip pat buvo apgautas. Panašu, kad iš trečiųjų šalių atvykusiems ir susidūrus su nebaudžiamais įmonės vadovais nėra kam pasiskųsti. Valstybinė darbo inspekcija vis tik turėtume pervadinti į darbo santykių konsultacinę komisiją, nes jų darbą dirba profesinės sąjungos, policija ir kitos institucijos.