Praėjusi savaitė Europoje: „Krokodilo ašarų turas“ ir kitos naujienos

Joan Heath nuotr.

2014-10-24

Liūdna padėtis Turkijos žiniasklaidos sektoriuje – šios šalies žurnalistų sąjunga skelbia, kad per pirmąjį 2014 metų pusmetį 981 žiniasklaidos darbuotojai buvo atleisti, o dar 56 priversti savo noru išeiti iš darbo. Padėtimi nesidžiaugia ir Serbijos mokytojai, besiruošiantys trečiadienį vyksiančiam streikui. Praėjusią savaitę Didžiosios Britanijos miestų ir miestelių gatvėse pradėjo vaikščioti protestuotojų lydimas krokodilas – taip gėdinami profsąjungų aktyvistų teisių pažeidėjai.

Serbija:  Kaip praneša Serbijos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga, šalies mokytojai ruošiasi ateinantį trečiadienį vyksiančiam streikui. Visos keturios šioje šalyje mokytojus vienijančios profsąjungos trečiadienį išeis  į gatves, nes „ padėtis švieitimo sistemoje dar niekada nebuvo tokia prasta“.

Turkija: per pirmąjį 2014 metų pusmetį iš darbo buvo atleisti 981 žiniasklaidos darbuotojai, o dar 56 priversti išeiti savo noru, praneša Turkijos žurnalistų sąjunga. Šis teiginys išviešintas pasirodžius „Žiniasklaidos laisvės“ organizacijos metinei ataskaitai. Organizacijos pranešime spaudai teigiama, kad  šioje šalyje nustatyti žiniasklaidos laisvės, žodžio laisvės ir žmogaus teisių pažeidimai: Turkijos žurnalistai, rašytojai ir intelektualai  susiduria su grasinimais mirtimi, gąsdinimais, grasinimais, bei vieša pajuoka.

Didžioji Britanija: praėjusią savaitę prasidėjo „Krokodilo ašarų turas“, skirtas sugėdinti statybų sektoriuje dirbusius žmogiškųjų išteklių vadybininkus. Šešiasdešimt trys vadybininkai bus gėdinami už tai, kad sudarinėjo „juoduosius sąrašus“  ir jais naudodamiesi atsisakydavo priimti į darbą profsąjungų aktyvistus.

Turą organizuojanti Didžiosios Britanijos profesinė sąjunga „GMB“  ketina surengti 10 protesto demonstracijų. Jų metu, vienas aktyvistas bus persirengęs krokodilu, o kiti profsąjungos nariai laikys vėliavas ir plakatus tokiais užrašais kaip „Niurnbergo gynyba Juodųjų sąrašų nenuplaus“.

GMB pranešime savo internetinėje svetainėje teigia, kad vadybininkai puikiai žinojo ką darantys ir „dabar jų liejamos krokodilo ašaros nenuplaus tų 3 213 darbuotojų įtraukimo į juoduosius sąrašus; to nepadarys ir „Niurnbergo gynyba“, kad „tiesiog vykdžiau viršininko nurodymus“. Nemalonėn patekusių vadybininkų reikalaujama viešai prisipažinti ir atsiprašyti už savo veiksmus bei jų pasekmes, kurias teko patirti darbuotojams ir jų šeimų nariams.

Juodųjų sąrašų skandalas į viešumą iškilo 2009 metais, kuomet buvo paviešinta „Consulting Association“ (liet. konsultantų asociacija) duomenų bazė. Joje buvo įtraukti duomenys apie 3 213 profesinių sąjungų, sveikatos ir saugos užtikrinimo aktyvistus dirbusius statybų versle. 44 kompanijos, naudojosi šia duomenų baze, tikrindamos naujų darbuotojų kandidatūras ir atmesdamos joje įtrauktus asmenis.

Šios kompanijos bylinėjasi teismuose dėl kompensacijų dydžio, kurias turės išmokėti sąrašuose buvusiems darbuotojams. GMB ragina miestų savivaldybes nesamdyti šių kompanijų, kol jos neišmokės nukentėjusiesiems kompensacijų.

Parengė Rūta Geležinė