Šiaulių miesto valdžia nutarė „ne šiaip mėtytis pinigais“

2018-07-30

Šiaulių miesto savivaldybė nusprendė į miestą privilioti abiturientus ir profesinių mokyklų mokinius – skirs jiems stipendijas už mokymąsi. Aukštųjų mokyklų studentams po 152 eur, o  mokiniams po 76 eur per mėnesį. Šiaulių valdininkai teigia, kad „ne šiaip mėtysis pinigais“, o skirs jaunuoliams, kurie turės per tam tikrą laiką susirasti darbdavį, kuris pasirašys sutartį, kad po moklo metu ir po mokslų jaunuolį įdarbins. Šiaulių Švietimo skyriaus atstovas R. Marcinkus teigia, kad: „Jaunuoliai turėtų sutarti su įstaigų vadovais, kad jie norės sudaryti sutartį, jog baigę studijas ar mokslus, tris metus atidirbs toje įmonėje, Šiauliuose“.

Prekybos ir pramonės amatų rūmai į šią idėja žvelgia atsargiai, sako: „Verslininkai ne burtininkai, jie negali nuspėti, kas bus po trijų, ketverių metų“. Šiaulių prekybos ir pramonės amatų rūmų generalinis direktorius A. Jonuška argumentuoja: „Paklausus pačių įmonių, jie atsako labai paprastai, nežinau, kas bus po trijų, ketverių metų ir ar aš galiu šiandien įsipareigoti?“. Tačiau savivaldybė pridūrė, kad tariasi su verslininkais. „Rengdami aprašą, bendravome su miesto verslininkais, Prekybos ir pramonės amatų rūmais, pramoninkų asociacija. Jie labai pritaria šios tvarkos aprašui. Galima sakyti, kad jie prisidės prie projekto įgyvendinimo“, – kalbėjo Švietimo skyriaus atstovas. Tačiau prekybos ir pramonės amatų rūmai rėžė, kad: „Tokių sutarčių tikrai nepasirašinėsime. Tai primena katės maiše pirkimą naktį. Jeigu mums darbuotojų trūksta, mes rinkoje ieškome paruošto specialisto. Ir žinoma, lieka neaišku, kas iš to studento išeis po mokslu, kokie bus jo gebėjimai…?“.  Prekybos ir pramonės amatų rūmai pridūrė, kad reikėtų investuoti į jau mokslus baigusius jaunuolius, kurie galėtų grįžti į Šiaulius. Į tokias kalbas reaguoja savivaldybė pradeda sukti uodegą: „Pinigais jaunuolių vilioti neketiname. Jaunuoliai jau kaip ir yra tam tikrų įmonių darbuotojai, yra įsigalioję darbiniai santykiai ir panašūs reikalai“.

Verslininkai norintys pasirašyti būsimų studentų sutartis įdarbinimui eilėse nesirikiuoja, bet ir bent pasidomėjusiems savivaldybė jau grasina baudomis: „Neįdarbinsit, kaip žadėjot, tai bus baudos, po 1000 eur už kiekvienus įpareigojimų neįvykdytus metus“. Pramoninkų atstovai trauko pečiais: „Ką čia savivaldybė vėl sugalvojo? Paklausėm draudimo kompanijų, ar jos draustų tokį trišalį sandorį, tarp darbuotojo, kuris tik nesenai pradėjo mokslus, darbdavio ir savivaldybės, kad atsitikus nelaimei, kažkas gražintų arba sumokėtų baudą, jeigu sandoris būtų neįvykdytas. Dabar yra dar nežinoma kurios draudimo kompanijos norėtų tokia veikla užsiimti“. Verslo atstovai teigia, kad ponai iš savivaldybės vis dejuoja, kad trūksta specialistų, taigi, puiki galimybė pasirašyti sutartį su studentais. ŠPPAR generalinis direktorius, pataria savivaldybei šią sutartį pradėti vykdyti nuo savęs, t.y. parodyti pavyzdį kitoms įstaigoms ir įmonėms.

Stipendijų ir būsimų, mistinių, sandorių iniciatoriai paklausti ar patys imsis šios iniciatyvos šypsosi: „Ne, pati savivaldybė kačių maišuose neperka“. Galiausiai iškyla dar vienas klaustukas: o kur garantija, kad savivaldybė pati tų stipendijų nesusišluos: pačių politikų ar verslininkų giminaičiai susiruošę studijuoti. Taigi, su savu sutartį pasirašyti paprasta, ir beja, sutartyje verslininkas neįpareigotas mokėti tam tikrą algą.

Šiaulių televizijos info.