Pakeistas Darbo kodekso straipsnis apie privatų gyvenimą

2018-07-31

Dabar DK 27 straipsnyje rašoma, kad darbdavys privalo gerbti darbuotojų teises į privatų gyvenimą ir į asmens duomenų apsaugą. Darbdaviui įgyvendinant nuosavybės ar valdymo teises į darbo vietoje naudojamas informacines ir komunikacines technologijas, negali būti pažeidžiamas darbuotojų asmeninio susižinojimo slaptumas. Šis įstatymo pakeitimas įsigaliojo 2018 m. liepos 16 d.

fashmobas-pries-nauja-darbo-kodeksa-577f398db6f80DK pakeistas norint jį suderinti su Lietuvos asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymu. Nebelieka specifinės taisyklės, kad darbdavys, kurio vidutinis darbuotojų skaičius yra daugiau kaip 50 darbuotojų, privalo priimti darbuotojų asmens duomenų saugojimo politiką ir jos įgyvendinimo priemones. O Duomenų apsaugos įstatymas numato, kad įmonės gali rinkti kandidato asmens duomenis, susijusius su kvalifikacija, profesiniais gebėjimais ir dalykinėmis savybėmis, iš buvusio darbdavio prieš tai informavęs kandidatą, o iš esamo darbdavio – tik su kandidato sutikimu.

Norėdama tvarkyti vaizdo ir garso duomenis darbo vietoje ir įmonės patalpose bei teritorijose, įmonė apie tai turi informuoti darbuotojus, surinkti jų parašus.

Duomenų apsaugos įstatymas taip pat numato, kad draudžiama tvarkyti kandidato, pretenduojančio eiti pareigas arba atlikti darbo funkcijas ir darbuotojo asmens duomenis apie apkaltinamuosius nuosprendžius ir nusikalstamas veikas, išskyrus atvejus, kai šie asmens duomenys būtini norint patikrinti, ar jis atitinka įstatymuose nustatytus reikalavimus. Kolektyvinėse sutartyse galima numatyti konkretesnes darbuotojų duomenų tvarkymo taisykles.

VZ.lt info.