UŽSIENIO NAUJIENOS. Norime pastovaus ir nemažėjančio darbo užmokesčio!!!

2018-08-02

Jau ne vieną dešimtmetį dėl didesnio darbo užmokesčio nepaliaujamai streikuoja Naujosios Zelandijos darbuotojai. Šalies žmonėms jau pabodo ilgus metus galynėtis su valdžia, kuri darbo užmokesčio kėlimo klausimo bijo, kaip velnias800x-1 kryžiaus. Visuomenė reikalauja, kad darbo užmokesčio kėlimui nebūtų daromi jokie apribojimai. Medicinos sektoriaus darbuotojai ir pradinių klasių mokytojai rugpjūčio 15 d. pakartotinai kovos, dėl jų nuomone, per didelio darbo krūvio ir per mažo darbo užmokesčio už atliekamą darbą.

Jau liepos mėnesį, pirmą kartą per 29 metus, į gatves streikuoti išėjo beveik 30 tūkst. medicinos darbuotojų, priversdami ligonines atšaukti net labai svarbias ir neatidėliotinas operacijas. Mokesčių departamento darbuotojai taip pat nesnaudė ir prisijungė prie visuotinio streiko. Po kelių dienų gretas papildė ir pradinių klasių mokytojai, kurie reikalavo, kad jų atlyginimas būtų padidintas atitinkamai pagal išdirbtų valandų skaičių mokyklose.

Šalies valdžia kartu su ministrais nepalaiko darbuotojų veiksmų. Jie teigia, kad ankstesnė vyriausybė yra kalta dėl to, kad sumažėjo darbo užmokestis ir pablogėjo darbo aplinkos sąlygos. Tačiau yra ir pragiedrulių: tik privataus sektoriaus įmonės žada, kad per artimiausius metus sieks padidinti darbo užmokestį ir pagerinti darbo aplinkos sąlygas. „Aš suprantu, kad Naujojoje Zelandijoje dirbantys žmonės yra nusivylę valdžia. Dabar yra aišku, kad per pastaruosius metus besikeičianti valdžia neigiamai paveikė ir darbo rinkos našumą“, – interviu žurnalistams teigė finansų ministras Grant Robertson.

Nepaisant fakto, kad per pastaruosius devynerius metus vyko stabilus ekonomikos augimas, tačiau atlyginimai liko stovėti vietoje. Vidutinis valandinis darbo užmokestis per pastaruosius trejus metus kai kur išaugo tik 6,5 %, kai tuo tarpu, ekonomika aukštyn šoktelėjo 11 %.

Spaudoje pasirodė pranešimai, jog Naujosios Zelandijos minimalaus darbo užmokesčio dydį slopina imigracija, ko pasekmė yra auganti darbo jėgos pasiūla. Pasak, Tarptautinės ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos, gyventojai išvyksta laimės ieškoti į ekonomiškai stipresnes šalis, kaip pavyzdžiui, Australija, kur vidutinis metinis darbo užmokestis yra 23% didesnis.

Rašoma bloomberg.com tinklalapyje.