TEISININKO KOMENTARAS: Pirmoji mokslo metų diena darbuotojui turinčiam mažametį vaiką

2018-08-31

Šiomis dienomis LPS „Sandrauga“ teisininkai sulaukia daug klausimų, dėl to, ar darbuotojas turi teisę nuvykti į vaiko 95fc109cd279aea6ea2276b4daa7e5f6mokslų šventę, jeigu jam tą dieną reikia dirbti. Taigi, atsakydami į Jūsų klausimus, pateikiamą atsakymą, remiantis Darbo kodeksu.

Pagal Lietuvos Respublikos Darbo kodekso 138 str. darbuotojams (kuriems nepriklauso mamadieniai ar tėvadieniai) auginantiems vaiką iki keturiolikos metų, kuris mokosi pagal priešmokyklinio ugdymo, pradinio ugdymo ar pagrindinio ugdymo programas, suteikiama ne mažiau kaip pusė darbo dienos laisvo nuo darbo laiko per metus pirmąją mokslo metų dieną, mokant darbuotojui jo vidutinį darbo užmokestį.

Dirbantiems tėvams, kurių vaikai mokosi mokyklose, pasirinkusiose šiuos mokslo metus pradėti 2018-09-03, šią dieną priklauso pusė laisvos darbo dienos. Jei mokykla, kurioje mokosi vaikai, nusprendė mokslo metus pradėti 2018-09-01 (šeštadienį), tuomet laisvas apmokamas laikas priklauso tik šią dieną dirbantiems tėvams.

Visada malonu Jums padėti ir išspręsti Jūsų klausimus!

LPS „Sandrauga“ teisininkai

Taip pat informacijos rasite socialinės apsaugos ir darbo ministerijos puslapyje: https://socmin.lrv.lt/lt/naujienos/svarbi-informacija-artejant-mokslo-metu-pradziai-kas-priklauso-tevams-ir-vaikams