Ieško pinigų dėl mažų algų sukilusiems kultūros darbuotojams

2018-10-04

Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson ketvirtadienį su šalies savivaldybių vadovais aptars galimybes ir priemones didinti kultūros darbuotojų atlyginimus. Ministrė žada kviesti savivaldybes prisidėti prie žymesnio atlyginimų didinimo, BNS sakė atstovė spaudai Rita Grumadaitė.download

Rugsėjo viduryje protesto akciją surengę kultūros ir meno srities darbuotojai reikalavo, kad jų atlyginimai jau kitąmet vidutiniškai didėtų 75 eurais, o per trejus metus iš viso  150-čia eurų. L. Ruokytė-Jonsson neatmeta, kad šią sumą būtų galima pasiekti prisidedant savivaldybėms. Ministrė inicijavo derybas su Finansų, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijomis, Trišalės tarybos Kultūros komitetu, kultūros organizacijų ir asociacijų atstovais, savivaldybėmis – atsakymą kultūrininkams žadama pateikti iki lapkričio 1-osios.

Kultūros ministerija anksčiau žadėjo, kad Seimui pritarus, kitąmet muziejų, bibliotekų, teatrų ir kitų šios srities darbuotojų algos turėtų kilti 21 euru, 2020-aisiais ir 2021-aisiais – dar po 30 eurų, tačiau kultūrininkų tai netenkina. Kultūros darbuotojų profesinių sąjungų teigimu, pernai Lietuvoje vidutinis mėnesinis šios srities atlyginimas buvo 593 eurai atskaičius mokesčius. Šalyje pernai iš viso buvo 13,3 tūkst. kultūros ir meno darbuotojų.

                                                                                                  kauno.diena.lt informacija