Vairuotojai „vedžiojami už nosies“ įvairiausiais būdais

2018-10-11

Gaunami prašymai iš tolimųjų reisų vairuotojų padėti išspręsti jiems problemas, susijusias su darbdavių savivale – ne naujiena profesinei sąjungai „Sandrauga“. Tolimųjų reisų vairuotojas skundžiasi, kad suktas darbdavys nuo jo atlyginimo nurėžė visą užmokestį, kuris priklausė darbuotojui už paskutinį darbo mėnesį.^830D19C8B621423DE714AAB240B228678232966911EB3313F3^pimgpsh_fullsize_distr-1024x682

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ teisininkai nuolat sprendžia vairuotojų problemas. Paskutinis šią savaitę įvykęs, vairuotojo iš Alytaus atvejis jau yra perduotas į Darbo ginčų komisiją. Profesinės sąjungos „Sandraugos“ teisininkai reikalauja priteisti vairuotojui iš buvusios darbovietės neišmokėtą jam priklausantį darbo užmokestį ir kompensaciją už nepanaudotas atostogas. Darbo sutartis su darbdaviu buvo nutraukta darbuotojo prašymu vadovaujantis Lietuvos Respublikos Darbo kodekso 55 str. 1 d. Pažymėtina, kad už paskutinę ieškovo komandiruotę maršrutu Lietuva – Danija ieškovui nebuvo sumokėta.

„Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Darbo kodekso 147 str. 2d., Darbo santykiams pasibaigus, o darbdaviui ne dėl darbuotojo kaltės uždelsus atsistaityti su darbuotoju, darbdavys privalo mokėti netesybas, kurių dydis – darbuotojo vidutinis darbo užmokestis per mėnesį, padaugintas iš uždelstų mėnesių skaičiaus, tačiau ne daugiau kaip iš 6 mėn.

Jeigu uždelsta suma yra mažesnė negu darbuotojo vieno mėnesio vidutinis darbo užmokestis, netesybų dydį sudaro darbdavio uždelsta suma, padauginta iš uždelstų mėnesių skaičiaus“, – Darbo ginčo komisijos posėdyje situacijos apskaičiavimo esmę, remdamąsi Darbo kodeksu, dėstė „Sandraugos“ teisininkė Laura Rudzevičiūtė.

Ateityje tolimųjų reisų vairuotojams patariame nedaryti tokių klaidų ir apsidrausti įstojant į profesinę sąjungą. Toks kovos kelias bus daug lengvesnis, nei eiti į kovos lauką vienam. Žinoma, galime samdytis advokatus ir teisininkus, kurie taip pat Jus gins, kol Jūs turėsite pinigų. Skirtumas toks, kad narystė profesinėje sąjungoje nuolatos užtikrins bet kurių klausimų darbe sprendimą ir atstovavimą.

Pažymėtina, kad daugiausia šiuo metu darbo ginčų komisijoje yra sprendžiami vairuotojų ir statybininkų reikalavimai.

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ informacija