Darbdavys liepė nesilaikyti taisyklių. Ką darytumėte Jūs?

2018-12-03

Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ sulaukė skambučio iš savo profesinės sąjungos nario, kad jis susidūrė su nemalonumais darbe. Darbdavys pareikalavo, kad vairuotojas, kaip įmanoma greičiau pristatytų įmonei priklausantį krovinį užsakovui, liepė nesilaikyti darbo ir poilsio režimo, t.y. per poilsio valandas dirbti toliau.depositphotos_28385809-stock-photo-red-lorry-with-trailer-on

Žinoma, atsitiko taip, kad darbuotojas gavo baudą iš užsienio pareigūnų už darbo ir poilsio laiko nesilaikymą. Nedelsdamas darbuotojas apie įvykį informavo vadovą. Savo ruožtu, darbdavys į asmeninę darbuotojo sąskaitą pervedė atitinkamą sumą baudai sumokėti. Dokumentai, kurie patvirtina Kelių transporto inspekcijos paskirtą baudą, buvo pristatyti tik įmonės vadovui. Darbuotojui panorus nutraukti darbo santykius su darbdaviu ir paprašius su juo pilnai atsiskaityti, baudos suma už pažeidimą buvo įtraukta į atsiskaitymo sumą ir buvo laikoma kaip atsiskaitymas už dienpinigiai. Tačiau LPS „Sandrauga“ buhalterija atliko skaičiavimus: darbdavys yra nesumokėjęs darbuotojui dalį darbo užmokesčio ir dienpinigių už komandiruotę, kurių bendra suma, pagal atliktus skaičiavimus, šiuo metu yra apie 1100 eurų.

LR Darbo kodekso 147 str. 2 d., yra numatyta, kad „darbo santykiams pasibaigus, o darbdaviui ne dėl darbuotojo kaltės uždelsus atsiskaityti su darbuotoju (DK 146 str. 2d.), darbdavys privalo mokėti netesybas, kurių dydis – darbuotojo vidutinis darbo užmokestis per mėnesį, padaugintas iš uždelstų mėnesių skaičiaus, tačiau ne daugiau kaip iš šešių. Jeigu uždelsta suma yra mažesnė negu darbuotojo vieno mėnesio vidutinis darbo užmokestis, netesybų dydis sudaro darbdavio uždelsta suma, padauginta iš uždelstų mėnesių skaičiaus, tačiau ne daugiau kaip iš šešių. Vadovaujantis šiomis nurodytomis LR DK normomis, darbuotojui priteistinos netesybos. Kadangi darbdavys ne dėl darbuotojo kaltės yra uždelsęs atsiskaityti su darbuotoju jau 4 mėnesius, priteistinų netesybų suma sudaro beveik 2100 eurų (neatskaičiavus mokesčių).

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ informacija