Tarptautinės profesinių sąjungų naujienos

2019-02-21

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ seka Tarptautines naujienas, kurios susijusios su užsienio ar Europos Profesinių sąjungų ar konfederacijų veikla. Pateikiame tarptautiniu mastu įvykusius ir tebevykstančius profsąjunginius įvykius.veliavos-76423405

1. „Vervi“ – Vokietijos Jungtinė profesinė sąjunga pagaliau pasiekė tikslą darbuotojų darbo sąlygoms gerinti, pasirašyta kolektyvinė sutartis. Susitarimas pasirašytas  po 202 streiko dienų, kuriuose dalyvavo įstaigos darbuotojai. Susitarimas nutraukė ilgalaikį konfliktą tarp darbdavio ir darbuotojų. Susitarta dėl kasmetinių atostogų apmokėjimo, socialinių ir ekonominių garantijų pagerinimo, vienkartinių išmokų ligos, vaiko priežiūros atvejais. Savo pavyzdžių darbuotojai demonstruoja, kaip vieningai gali elgtis darbuotojai, gebantys vieningai, gerbiant kolekgas kovoti dėl savo teisių.

09.28 solidarity ORPEA PHOTOS mosaic

 

 

 

 

 

2. EPSU – už lyčių lygybę! Lyčių lygybės principas yra viena iš svarbiausių EPSU veiklų. Šiuo metu ruošiamas pranešimas kongresui, kuriame bus atskleista, kiek yra moterų, kurios kiekvieną dieną kovoja su lyčių nelygybę darbo aplinkoje, nepriklausomai nuo darbo pobūdžio. cover Congress Briefing5Išskiriamos vyresniojo amžiaus moterys, kurios turi ilgametį darbo stažą, tačiau nėra pakankamai įvertintos.

3. Ataskaita: dauguma Europos sąjungos šalių susidūria su šildymo sezono problemomis. Vadinamasis „energetinis skurdas“ daugiausia apima pietų ir rytų Europą. Su sunkumai neišvengiamai susidūria ir Lietuva. Didelės energetinės sąnaudos, mažos gyventojų pajamEnergy Poverty-fig-1 950pxos, pasenę namai – pagrindiniai rodikliai, kurie skatina „energetinį skurdą“.

Pranešimą parengė Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“