Pasiektas varginančių ir sudėtingų kolektyvinių derybų rezultatas

2019-02-28

Kolektyvinės derybos – pažangus reiškinys, užtikrinantis stabilumą tiek įstaigos, tiek makroekonomikos lygmenyje, o kolektyvinė sutartis apibrėžiama kaip efektyvus instrumentas darbuotojų ir darbdavių tarpusavio darbo bei su juo susijusiems santykiams reguliuoti. Vadovaujantis LR Darbo kodekso 190 str. „Kolektyvinė sutartis – darbo teisės normas, šalių tarpusavio teises, pareigas ir atsakomybę nustattantis rašytinis susitarimas, kurį sudaro profesinės sąjungos, darbdaviai ir jų organizacijos“.53514156_301826517156191_6254580694991765504_n

Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ ir Pakruojo rajono savivaldybės administracija pasirašė varginančiomis ir sudėtingomis derybomis pagaliau suderintą kolektyvinę sutartį. Profesinė sąjunga „Sandrauga“ ilgai trūkusiomis derybomis siekė pasirašti kolektyvinę sutartį, kad būtų iš esmės pagerintos įstaigos darbuotojų ekonomines, darbo ir socialinės sąlygos bei sustiprinta socialinė partnerystė. Taip pat užtikrintas efektyvus įstaigos darbuotojų darbas bei glaudus socialinio dialogo vystymas su Lietuvos profesinę sąjunga „Sandrauga“, tokiu būdu skatinant darbuotojų aktyvų dalyvavimą sudarant sąlygas darniai įstaigos veiklai.

Vienos svarbiausių nuostatų pasirašytoje kolektyvinėje sutartyje – Socialinės garantijos darbuotojams. Pavyzdžiui, pasirašytoje kolektyvinėje sutartyje yra nuostata, kuri teigia, kad „Iš profesinės sąjungos lėšų, profesinės sąjungos nariams „Sandrauga“ gali būti apmokamas skirtumas (skiriant pašalpą), susidaręs laikino nedarbingumo metu, kuris atsiranda tarp išmokėtos ligos pašalpos ir vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio“. Profesinė sąjunga „Sandrauga“ pasiekė, kad įstaigoje esant mažiems atlyginimams, darbuotojams būtų papildomai skiriami pinigai už nedarbingumą. Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis džiaugėsi, kad pasirašius kolektyvinę sutartį darbuotojams bus sumažinti patiriami piniginiai nuostoliai.

„Labai gaila, kad kolektyvinės sutartys vis dar nėra tokios populiarios, kokios galėtų būti. Dažnai pasitaiko, kad tiek darbuotojai, tiek darbdaviai neįsigilina į kolektyvinės sutarties teikiamus privalumus, ne iki galo suvokia jos paskirtį. Neretai kolektyvinė sutartis apibūdinama tik kaip darbuotojui naudingas susitarimas, kuris darbdaviui sukuria vien pareigas, o teisių jam suteikia minimaliai. Tačiau pagal turimą LPS „Sandrauga“ praktika, kolektyvinės derybos yra kelias darbdaviui ir darbuotojui rasti kompromisinius sprendimus, kuriais abi derybų šalys kažką laimi“, – su šypsena pridūrė pirmininkas Kęstutis Juknis.

Skaitykite taip pat ir Pakruojo rajono savivaldybės PUSLAPYJE.

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ informacija