Policijos departamentas: „pareigūnai, laižykite medų per stiklą“

2019-03-02

Kaip žinoma, 2018 m. lapkričio 5 d. buvo pasirašyta Nacionalinė kolektyvinė sutartis dėl pareiginės algos bazinio dydžio. Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ (toliau – LPS „Sandrauga“) yra viena iš profesinių sąjungų, pasirašiusių šią sutartį. Šiandien, praėjus beveik 3 mėnesiams po kolektyvinės sutarties pasirašymo ir 2 mėnesiams nuo jos 27067147_804098743125127_5588289456798426756_n (1)įsigaliojimo, Nacionalinė kolektyvinė sutartis vis dar nėra taikoma pilna apimtimi ir panašu, kad jos nuostatų įgyvendinimas liko tik popieriuje.

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ nariams kreipiantis dėl Nacionalinės kolektyvinės sutarties nuostatų taikymo, pateikiama informacija, kad siekiant įgyvendinti Premjero S.Skvernelio duotą pavedimą užtikrinti 2018 m. lapkričio 5 d. pasirašytos Nacionalinės kolektyvinės sutarties vykdymą, Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija (toliau – Vidaus reikalų ministerija) ketina rengti atitinkamą Lietuvos Respublikos vidaus tarnybos statuto (toliau – Vidaus tarnybos statutas) pakeitimą. Tai bent „šposai“!

Profesinės sąjungos nariai taip pat buvo informuoti apie tai, kad, Policijos departamento nuomone, „kol nėra priimti atitinkami Vidaus tarnybos statuto pakeitimai, Nacionalinė kolektyvinė sutartis NEGALI būti taikoma statutiniams valstybės tarnautojams.“ Akivaizdu, kad Policijos departamentas ne tik kad savaip interpretuoja Vidaus reikalų ministerijos pateiktą informaciją, tačiau apskritai ignoruoja jos priimtus sprendimus ir pažeidžia Nacionalinę kolektyvinę sutartį, kaip teisės šaltinis. Nejaugi reikia aiškinti, kas tai yra…?

Iki šiol nei Vidaus reikalų  ministerija, nei Policijos departamentas nepateikia jokių argumentų, kuo gi susijęs Vidaus tarnybos statutas ir Nacionalinė kolektyvinė sutartis ir jų tarpusavio nesuderinamumas. Manome, kad tokių argumentų jie ir neturės…

O gal reikėtų keisti ir darbo kodeksą, kad laikinai galiojanti Nacionalinė kolektyvinė sutartis būtų įgyvendinama? Neaišku ir tai, kada gi bus rengiamas atitinkamas vidaus tarnybos statuto pakeitimas. Ar tai bus po mėnesio? O gal dviejų? O gal tai užtruks dar ilgiau? Atsižvelgiant į tai, kad nacionalinė kolektyvinė sutartis galioja iki šių metų gruodžio 31 d., ji dėl tokių nepaaiškinamų ir nepagrįstų „nuomonių“ netenka visos prasmės, o profesinės sąjungos „Sandrauga“ nariai negali pasinaudoti jiems priklausančiomis socialinėmis garantijomis.

„Svarbu nepaimiršti, kad pati Nacionalinė kolektyvinė sutartis yra teisės šaltinis. Statuto pakeitimai – tik priedanga ir nėra būtini, siekiant įgyvendinti Nacionalinės kolektyvinės sutarties nuostatas. Akivaizdu, kad Policijos departamentas nenori paisyti Vyriausybės sprendimų, savaip interpretuodamas ir išrasdamas savas taisykles, o priimtus sprendimus įžūliai ignoruoja“, – komentavo Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis.

Nepavykus klausimų išspręsti vietoje, galima spręsti juos už Lietuvos ribų. Tik ar tai nepadarys gėdos visam Policijos departamentui ir kartu visai Valstybei…?

LPS „Sandrauga“ informacija

Be LPS „Sandrauga“ sutikimo kopijuoti ar platinti draudžiama.